Ellen
“Snel moeten schakelen maakt mijn werk extra uitdagend.”
Ik heb als arts op verschillende plekken gewerkt. Vijf jaar geleden nog als neuroloog in het ziekenhuis en nu als arts Infectieziektebestrijding bij de GGD. Van individuele zorg naar publieke gezondheidszorg. Dat was best een stap, maar ik ben er blij mee!
In 2023 maakte ik een come-back bij onze GGD. Tijdens de coronapandemie werkte ik al bij team Infectieziektebestrijding (IZB). Toen begon ik met de opleiding Arts Maatschappij en Gezondheid, waarvoor ik meerdere stages moest lopen. Die vond ik op verschillende plekken, en na een tijdje bood GGD Hart voor Brabant me een plek bij IZB. Terug naar mijn oude team dus!
Ik stel mensen graag gerust
Mijn opleiding bestaat uit twee fases. De eerste twee jaar leerde ik veel over het voorkomen en bestrijden van infectieziektes. Die nieuwe kennis kan ik direct in mijn werk gebruiken. Ons team bestaat uit speurders. Samen met de besmette persoon zoeken we naar de bron van de ziekte. We bellen veel met mensen die contact hadden met de zieke persoon. Daarnaast stellen we mensen vaak gerust. Zo kan iemand die in één ruimte was met een meningokokkenbesmetting behoorlijk in paniek zijn. Zolang er geen lichamelijk contact was, is het risico klein. Vaak is dat al een geruststellende gedachte.
Snel schakelen
Om een superspeurder te zijn, is het belangrijk om goede vragen te stellen. Is iemand met ‘de papegaaienziekte’ op een vogelbeurs geweest? Of heeft zijn schoonmoeder misschien vogels? Ik vraag dus goed door. Ook let ik extra goed op ziektes die niet alleen gevaarlijk zijn voor één persoon, maar voor een hele groep. Zo kan Hepatitis A opeens heel groot worden. Dan is snel schakelen met collega’s, ziekenhuizen en soms zelfs burgemeesters heel belangrijk. Dat maakt mijn werk extra uitdagend.
Ongevraagd advies geven
Ik zit nu in de tweede fase van mijn opleiding. Dit deel is breder en ik leer veel over management, beleid en wetenschappelijk onderzoek. Dat laatste blijft interessant. Ik ben bijvoorbeeld betrokken bij een onderzoek naar reizende gezinnen, en hun keuze om wel of niet te vaccineren tegen Hepatitis A. Daarnaast leer ik hoe ik mijn kennis deel met gemeentes en organisaties. Ze weten ons te vinden voor advies, bijvoorbeeld bij grote evenementen en festivals. Ook geven we, als het nodig is, ongevraagd advies om ziektes te voorkomen. Dit is waar wij goed in zijn, en ik vind het belangrijk dat de mensen die in onze regio belangrijke keuzes maken daarvan weten.