Arts Maatschappij + Gezondheid
Hoe ziet je dag eruit?
Forensisch Geneeskundige
Als forensisch arts werk je op het snijvlak van geneeskunde en strafrecht. Je dient als forensisch arts een groot gemeenschappelijk belang: je levert een bijdrage aan het recht, de openbare orde en de publieke gezondheid.
- Onze forensisch artsen voeren de lijkschouwing volgens de Wet op Lijkbezorging en de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek van en hulp bij zelfdoding.
- Ook geven ze medische zorg en advies in opdracht van politie. Denk daarbij aan bloedafname bij controle op alcohol en drugs, letselbeschrijving tijdens een ongeval en zedenonderzoek.
Het is een afwisselend en avontuurlijk vak. Maak ook kennis met onze manager forenisch geneeskunde.
Arts Medische Milieukunde
Als arts medische milieukunde overzie je de impact van risicofactoren op de omgeving waar mensen wonen, werken en leven en vertaal je dat naar goede voorlichting en preventieve maatregelen.
- Het werkveld van de medische milieukunde is divers:verontreinigingen in de bodem, het water, de binnenlucht van huizen, de buitenlucht, geurhinder, geluidhinder, straling, veiligheid, et cetera.
- Je bent actief in het brede politiek-maatschappelijke domein. Milieufactoren en -incidenten zorgen regelmatig voor onrust onder inwoners. Communicatie over de risico’s is dan erg belangrijk.
Maak ook kennis met jouw toekomstige collega Rob.
Jeugdarts
Onze jeugdartsen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Hierbij richten jeugdartsen zich op individuen, maar ook op groepen jongeren. Je werkt hierbij samen met scholen en welzijnsorganisaties, huisartsen en gemeenten. Samen proberen wij de gezondheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bewaken en bevorderen.
- Op een gemiddelde dag heb je gesprekken met ouders en jeugdigen over zorgplannen.
- Je draait spreekuren op het consultatiebureau of op een school.
- En je spart met collega‘s: verpleegkundigen, artsen en gezondheidsbevorderaars over bijvoorbeeld gehoorschade of alcoholpreventie.
De casuïstiek verschilt per dag. Soms bespreek je een opvoedprobleem, dan weer een huilbaby, soms meer medisch dan weer meer gedragsmatig of psychiatrisch. Veel gaat goed met onze jeugd maar daar waar nodig proberen we te signaleren en bij te sturen.
Collega’s Latifa en Dries vertellen waarom zij kozen voor een baan als jeugdarts bij de GGD.
Arts Infectieziektebestrijding
Onze artsen infectieziektebestrijding richten zich op het voorkomen en bestrijden van infectieziekten. Je combineert inhoudelijke kennis met het maken van beleid. Samen met de anderen van het team (artsen, verpleegkundigen, deskundigen infectiepreventie, onderzoekers en secretariaat) besluit je bij een infectieziektemelding wat nodig is om de bron van de besmetting te achterhalen en de omgeving te beschermen.
- Iedere melding is anders en elke infectieziekte heeft zijn eigen uitdagingen.
- Ons brede werkgebied levert ook een brede verscheidenheid aan casuïstiek op. De ene keer is het alleen nodig om voorlichting te geven, maar bij een uitbraak van bijvoorbeeld hepatitis A kan het nodig zijn een hele klas of school te vaccineren.
- Je hebt regelmatig contact met arts microbiologen, huisartsen, andere medisch specialisten, maar ook met de NVWA en het RIVM.
- Je hebt je een centrale rol binnen de regionale infectieziektebestrijding.
Collega Karien neemt je mee voor een kijkje achter de schermen bij het team infectieziektebestrijding van onze GGD.
Werken én leren bij de GGD
- Leren gebeurt binnen onze jeugdgezondheidszorg vooral in de praktijk. Hier kan de theoretische kennis worden toegepast in de individuele klantencontacten. Ook krijg je tijdens je opleiding opdrachten die aansluiten op situaties met ketenpartners of betrekking hebben op beleid of vernieuwingen binnen de jeugdgezondheidszorg. Jij kiest in afstemming met je praktijkopleider wat je wilt leren. Dus naast de algemene vereisten van de opleiding tot arts M&G is er ook mogelijkheid om je eigen accenten te leggen.
- Ook binnen de profielen infectieziektebestrijding en medische milieukunde gaat werken en leren hand in hand. Theoretische kennis kan je gelijk toepassen in de praktijk. Opdrachten zorgen voor een verdieping van de kennis. Er is voldoende casuïstiek om ervaring op te doen. De netwerken van het team infectieziekten en medische milieukunde staan gedurende je opleiding tot je beschikking.
- Bij het profiel forensische geneeskunde leer je de theoretische kennis toe te passen in de praktijk. Je werkt samen met (forensisch) verpleegkundigen en forensisch artsen. GGD Hart voor Brabant is opleidingsinrichting namens 6 GGD’en in de 3 politieregio’s Zeeland – Midden- en West Brabant, Oost-Brabant en Limburg. De opleiding vindt plaats vanuit diverse GGD locaties/politieregio binnen deze 3 regio’s.
Meer weten
Wil je meer weten over de opleiding tot arts maatschappij en gezondheid of forensische geneeskunde? Neem dan ook eens een kijkje op www.artsmg.nl of de website van de artsenfederatie KNMG. Arts M+G – Forensische geneeskunde op de website van KNMG of op Heb jij het in je om forensisch arts te worden? op de site van GGD GHOR Nederland.