Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. Select your language. Your data will be sent to Google.

This is an automated translation. We are not responsible for the quality of the translation.

Close
Veelgestelde vragenWat mag je doen om klachten na een vaccinatie te verminderen?

Wat mag je doen om klachten na een vaccinatie te verminderen?

Het kan voorkomen dat je kind last heeft van bijwerkingen van een vaccinatie. Wat mag je wel en wat mag je niet doen als je kind een vaccinatie krijgt of heeft gehad?

Wel doen

  • Als je kind na de vaccinatie koorts heeft, is het belangrijk dat hij voldoende drinkt.
  • Is de vaccinatie in het bovenbeen gegeven? Om stijfheid, pijn en zwelling op de plek van de inenting te verminderen kun je fietsbewegingen met de benen van je kind maken.
  • Als de plek van de vaccinatie warm en gezwollen aanvoelt, kun je pijn en zwelling verminderen door te koelen. Leg daarvoor een koud gemaakt washandje of theedoek op de gezwollen plek. Gebruik geen ijs, ice- of coldpacks. Dat zou bevriezing kunnen veroorzaken.
  • Bij jonge kinderen kan het helpen om ze te knuffelen en ze af te leiden als ze wat onrustig zijn na de vaccinatie.
  • Zorg dat je na de vaccinatie een rustige dag hebt met je kind. Als je kind toch last krijgt van de vaccinatie, is het niet fijn voor hem als jullie nog van alles gaan doen.

Niet doen

Tot de leeftijd van 1 jaar wordt in het bovenbeen gevaccineerd. Daarna in de bovenarm. Heeft je kind last van het been of de arm waarin de vaccinatie gegeven is? Raak het niet aan. Zo voorkom je dat de pijn misschien erger wordt.

Over paracetamol

Paracetamol kan effect hebben op de werking van het vaccin en het herkennen van bijwerkingen. Geef je kind daarom vóór de vaccinatie liever geen medicijnen, zoals paracetamol. Paracetamol vermindert niet de pijn van de vaccinatie zelf. Onderzoek wijst uit dat paracetamol een negatieve invloed heeft op het immuunsysteem, het natuurlijke verdedigingsmechanisme van het lichaam. De koorts hoeft namelijk niet verlaagd te worden. Ouders willen dat soms. Maar dat hoeft niet. Met koorts kan de inenting goed zijn werk doen.

Voelt je kind zich ziek? Heeft het veel pijn? Of drinkt het slecht? Dan kun je wel paracetamol geven. Na een halfuur gaat het dan vaak wat beter. Dat komt doordat paracetamol de pijn wegneemt. Met paracetamol gaat meestal ook de koorts omlaag. Gaat de koorts niet omlaag? Dat kan en is niet erg. Je geeft paracetamol alleen om pijn te verminderen en niet om de koorts te verlagen.

Had je kind na eerdere vaccinaties klachten zoals heftige pijn die lang bleef aanhouden? Of huilde je kind langer dan 3 uur onafgebroken en was het niet te troosten? Overleg dan met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van jouw consultatiebureau.

Wanneer bel je de huisarts?

Als klachten na een vaccinatie ernstig verlopen of voor je gevoel vreemd zijn, neem dan altijd contact op met je huisarts. Ook als de klachten blijven aanhouden (ook met paracetamolgebruik) is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Lees het volledige advies op de website Thuisarts.nl

Kijk voor meer informatie over inentingen bij kinderen en bijwerkingen op de website van het RIVM.