Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. Select your language. Your data will be sent to Google.

This is an automated translation. We are not responsible for the quality of the translation.

Close
Veelgestelde vragenIs het erg dat mijn kindje met zijn of haar hoofd bonkt?

Is het erg dat mijn kindje met zijn of haar hoofd bonkt?

Soms bonken kinderen met hun hoofdje om in slaap te vallen. Sommige kinderen bonken midden in de nacht met hun hoofd tegen de bedrand. Hoofdbonken komt veel voor, ongeveer 1 op de 6 kinderen heeft hier last van. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Hoofdbonken start meestal rond de leeftijd van 7 maanden. Vaak houdt het bonken een paar maanden aan. Een deel van de kinderen houdt het (veel) langer vol. Na het 4e jaar komt hoofdbonken bijna nooit meer voor.

Waarom bonken kinderen met hun hoofd?

Sommige kinderen bonken met het hoofd om tot rust te komen of zichzelf in slaap te brengen. Het is een aanwensel, net als duimzuigen en nagelbijten. Veel kinderen maken er een monotoon geluid bij en lijken zich er niet van bewust te zijn. Het bonken gebeurt tijdens de lichte slaap. Eenmaal in de diepe slaap (REM) bonkt een kind niet meer.

Doet hoofdbonken geen pijn?

Al ziet het er vaak indrukwekkend uit, kinderen doen zich over het algemeen geen pijn met hoofdbonken. Het is daarom ook niet nodig om zachte bedomranders te gebruiken. Het gebruik van deze bedomranders is niet veilig.

Hoofdbonken uit emotie

Hoofdbonken kan ook ontstaat uit bepaalde emoties. Dit is iets anders dan een manier om in slaap te komen. Soms zijn kinderen boos, verdrietig, teleurgesteld of gefrustreerd. Bijvoorbeeld omdat ze niet goed begrepen worden.

Wil je meer weten over hoe je met hoofdbonken om kan gaan? Kijk dan op de GroeiGids.nl