Heeft mijn kind een koemelkallergie? Wat kan ik doen?
Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Bij een koemelkallergie ziet het afweersysteem in het lichaam bepaalde eiwitten in koemelk als indringers. Daarom gaat het die indringers bestrijden en dat kan verschillende reacties geven. Hoe herken je een koemelkallergie en wat kun je eraan doen?
Een koemelkallergie is niet altijd goed te herkennen. Zo’n 1% tot 3% van de baby’s heeft koemelkallergie. De meeste baby’s groeien eroverheen. Op de leeftijd van 3 jaar heeft 90% van de kinderen geen klachten meer.
Heeft jouw kind last van een of meer van de volgende klachten?
- Maag – darmklachten: krampjes, spugen, diarree, slijm of bloed bij de ontlasting
- Luchtwegklachten: vaak niezen, loopneus of verstopte neus, veel hoesten, piepende ademhaling en benauwdheid
- Huidklachten: jeuk, rode verkleuring van de huid, galbulten en eczeemachtige klachten
- Vermoeidheid
- Huilen en onrust
- Moeilijk te troosten
- Niet willen drinken
- Weinig of niet meer groeien in lengte en gewicht
Dit zijn niet de enige klachten die kunnen voorkomen. Ook kunnen al deze klachten een andere oorzaak hebben dan een koemelkallergie.
Zie je meerdere van de bovengenoemde klachten en blijven die aanhouden? Overleg dan met de jeugdarts van jouw consultatiebureau of je huisarts. Zij kunnen met jou bespreken of het nodig is om op proef over te stappen op speciale dieetvoeding.
Maak een afspraak met jouw jeugdarts door te bellen naar 088 368 7100 (op werkdagen tussen 08:30 – 17:00 uur).
Diagnose stellen
Het is helaas bij baby’s niet mogelijk met een bloedtest te onderzoeken of er sprake is van een koemelkallergie. Wanneer je baby mogelijk een koemelkallergie heeft, wordt overgestapt op speciale dieetvoeding. Verdwijnen de klachten of nemen ze duidelijk af? Dan wordt gekeken of de klachten weer terug komen bij het geven van standaard kunstvoeding. In de meeste gevallen kan dit gewoon thuis. In sommige gevallen is een verwijzing naar de kinderarts nodig.
Wil je eerst meer informatie?
Betrouwbare informatie over koemelkallergie vind je op: