PrEP
PrEP zorg bij de GGD vanaf 1 augustus 2024
De PrEP-zorg via de GGD was onderdeel van een landelijke pilot van vijf jaar. Per 1 augustus 2024 stopte deze pilot. De PrEP-zorg bij de GGD gaat door , maar er zijn wel een paar dingen veranderd:
- Gaat PrEP gebruik bij de cliënt goed? Dan kan het zijn dat we met diegene bespreken of de huisarts of een andere zorgverlener de zorg kan overnemen. De vaste controle-afspraak bij de GGD komt dan na 1 augustus te vervallen. Daarmee geven we iemand die nog geen PrEP krijgt de kans om bij de GGD te starten met PrEP.
- De PrEP-pillen worden niet meer direct meegegeven vanuit de GGD. De GGD geeft vanaf 1 augustus een recept voor de PrEP-pillen. Met dat recept kan iemand naar de apotheek gaan om de medicatie op te halen. De kosten hiervan moet iemand zelf betalen. De kosten voor PrEP-pillen liggen niet vast en verschillen sterk per apotheek. Kijk op https://prepnu.nl/prijs/ voor meer informatie over de huidige kosten per apotheek.
- Eerder kwamen de cliënten iedere 3-6 maanden op controle voor de PrEP. Dat is vanaf 1 augustus standaard elke 6 maanden en als het nodig is vaker.
Wil je als huisarts zelf PrEP voorschijven? Of zie je het juist niet zitten om PrEP voor te schrijven? Kijk op Hoe bied ik PrEP-zorg? | Soa Aids Nederland voor meer informatie.
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via de intercollegiale overleglijn op 088 368 77 79 (tussen 8.30 – 17.00 uur).
Online geaccrediteerde nascholing PrEP en SOA
De afdeling seksuele gezondheid van de GGD Hart voor Brabant verzorgt een online nascholing om huisartsen en andere professionals inzicht te geven in hoe de PrEP zorg bij de GGD is weggelegd en om meer kennis en handvatten te bieden op het moment dat je zelf de keuze maakt als huisarts om PrEP zorg te gaan bieden.
Ook Soa Aids Nederland biedt een online scholing aan.