Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsInfectieziektenStart uitnodigen risicogroepen voor najaarsronde coronaprik

27 augustus: eerste uitnodigingen coronaprik najaarsronde op de mat

Vanaf 27 augustus ontvangen mensen van 60 jaar en ouder van het RIVM een uitnodiging voor de coronaprik bij de GGD. De najaarsronde voor de coronaprik start op 16 september en loopt tot en met 6 december 2024.

Extra bescherming

Het coronavirus is er nog steeds en kan weer opleven. De coronaprik geeft mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona extra bescherming tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona.

Priklocaties

Dit jaar zijn er in de verschillende GGD regio’s meer priklocaties beschikbaar, waardoor de prik dichter bij huis gezet kan worden. De GGD Hart voor Brabant biedt dit najaar de coronoaprik op 9 priklocaties in de regio:

Inwoners mogen ook kiezen voor een priklocatie in een andere GGD regio wanneer dat voor hen dichterbij is. Bewoners van zorginstellingen worden in hun instelling gevaccineerd. Mensen die door hun gezondheid niet zelfstandig of met hulp van anderen naar een priklocatie kunnen komen, kunnen eventueel thuis de coronaprik krijgen.

Uitnodigingsbeleid

Iedereen vanaf 60 jaar ontvangt een uitnodigingsbrief. Voor mensen onder de 90 jaar die vorig jaar een coronaprik kregen, staat er al een voorgestelde afspraak in de brief. Andere ontvangers kunnen zelf een afspraak maken via planjeprik.nl

Volwassenen tussen 18 en 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen, evenals zorgmedewerkers en kinderen en volwassenen met een ernstige afweerstoornis, kunnen ook de coronaprik halen. Zij ontvangen geen brief, maar kunnen vanaf 27 augustus zelf een afspraak maken via ggdafspraak.nl.

Dit geldt ook voor mensen die niet tot de doelgroep behoren, maar vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, toch een coronaprik willen. Voor kinderen kan alleen telefonisch een afspraak gemaakt worden via 0800 7070 (vanaf 27 augustus).

Voorkomen van luchtweginfecties

Het blijft belangrijk om de adviezen te volgen om luchtweginfecties te voorkomen. Dit helpt de verspreiding van infecties te verminderen, vooral onder kwetsbare groepen.