Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuws‘SKIP jij?’: onderzoek naar drugsgebruik onder jongeren

‘SKIP jij?’: onderzoek naar drugsgebruik onder jongeren

Vanaf 1 oktober tot 31 december 2024 loopt de monitor ‘SKIP jij?’ in de regio Brabant. We vragen jongeren tussen de 16 en 27 jaar naar hun mening over drugsgebruik. Jongeren die in de doelgroep vallen kunnen de vragenlijst van de monitor invullen via www.skipjij.nl. Zij maken met het invullen van de monitor kans op een cadeaubon van bol.com.  Het invullen van de vragenlijst duurt gemiddeld 10 minuten. Het onderzoek geeft belangrijke inzichten in het gebruik door jongeren in de regio, hun houding over drugs, en welke factoren meespelen om wel of niet te gaan gebruiken.

Waarom de tweede drugsmonitor ‘SKIP jij?’

Deze monitor is een vervolg op de drugsmonitor Trippen of SKIPPEN uit 2021. Daaruit bleek dat het gebruik van cannabis en XTC van de onderzochte middelen het meest normaal werd gevonden onder jongeren. Dit tweede onderzoek voeren we uit omdat actuele cijfers van groot belang zijn voor de aanpak en campagnes van SKIP.

Deelname jongeren

Net als in 2021 roepen we alle jongeren tussen de 16 en 27 jaar, die woonachtig zijn in de regio waar SKIP draait, via sociale media op om aan het onderzoek deel te nemen. Daarnaast ontvangen de jongeren een brief thuis van de deelnemende gemeenten. Ook via school of jongerenwerk is er aandacht voor de monitor.

De eerste drugsmonitor ‘Trippen of SKIPPEN’

Aan het onderzoek in 2021 deden ruim 11.000 jongeren mee. Belangrijke factoren die van invloed zijn op de norm naar aanleiding van de eerste monitor, zijn onder andere: de houding van hun omgeving ten opzichte van drugs, het gebruik door vrienden en leeftijdsgenoten, de uitkomstverwachting (wat doet het met je) en de eigen houding. Lees het volledige rapport.

Regioproject SKIP die Trip

Het onderzoek is een initiatief van SKIP die trip. In 2021 hebben 32 gemeenten in Brabant, de GGD Hart voor Brabant, de GGD Brabant Zuidoost en Novadic-Kentron hun krachten gebundeld in dit regionale project. SKIP zet zich in om een nieuwe norm te realiseren over drugsgebruik en richt zich op jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Ga voor meer informatie over SKIP naar www.skipdietrip.nl.

Deel het artikel