Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsInterview met wijkregisseur Marieke: een Hart voor Brabant en een hart tegen roken

Interview met wijkregisseur Marieke: een Hart voor Brabant en een hart tegen roken

In het bruisende hart van Tilburg, in de levendige wijk Groenenwoud, zet Marieke Bootsma zich dag in dag uit in voor een gezondere toekomst. Als projectleider bij GGD Hart voor Brabant, heeft Marieke een belangrijke rol als wijkregisseur in het initiatief van de Wijkaanpak Rookvrij. Met haar inzichten, toewijding en een hart dat klopt voor haar gemeenschap, leidt ze een team met gezondheids-, en welzijnsprofessionals naar nieuwe horizonten om het gesprek over roken in de wijk open te breken. 

Buiten de lijntjes kleuren

Als je echt iets wilt veranderen, moet je buiten de lijntjes durven kleuren,” vertelt Marieke enthousiast. En buiten de lijntjes kleuren, dat doet het team Rookvrije Wijkaanpak zeker. Marieke begon zeven jaar geleden als Gezonde Wijkregisseur, waar ze de behoeften van de wijkbewoners en professionals in kaart bracht rondom het thema gezondheid. Op dit moment werkt ze als projectleider van de Wijkaanpak Rookvrij in Tilburg Zuid.

Het Rookvrije Wijkaanpak project begon met een belangrijke inventarisatie, nog voordat de subsidie binnenkwam. Gesprekken met wijkprofessionals waren essentieel om de uitdagingen rondom roken in kaart te brengen. “Roken is een belangrijk thema,” legt Marieke uit, “maar het bespreekbaar maken ervan is niet altijd eenvoudig, zowel voor inwoners als professionals in de wijk.” Deze uitdagingen vormden het startschot voor een intensieve zoektocht naar partners en een netwerkopbouw rondom het thema.

Nieuwsgierig naar de rest van het interview? Lees dan verder op de website van Pharos.