Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsGezonde LeefomgevingGezellig rond de vuurkorf

Gezellig rond de vuurkorf

Gelukkig hebben we nog even mooi zomerweer, maar de avonden worden al wel koeler. En dus steken veel mensen de vuurkorf aan, dan kun je nog wat langer gezellig buiten zitten. Waar moet je rekening mee houden?

Rook en geur

Als je een vuurkorf gebruikt, kan dat overlast geven. Vuurkorven produceren rook en geur, die de wind naar de buren kan blazen. Dit kan hinderlijk zijn, vooral als de rook naar binnen waait of als de buren gevoelig zijn voor rook (bijvoorbeeld door astma). Geur blijft soms lang hangen.

Voorkom overlast

Zorg dus:

  • dat je rekening houdt met de windrichting
  • dat je alleen droog en schoon hout stookt (dan krijg je minder rook)
  • en dat je de vuurkorf niet gebruikt bij windstil of mistig/vochtig weer, want dan blijft de rook langer hangen. Check de stookwijzer wanneer je beter niet kunt stoken.

Houtrook is ongezond

In houtrook zitten verschillende stoffen, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Denk aan fijnstof, koolmonoxide, verschillende organische stoffen, PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en roet.

De uitstoot van fijnstof door het stoken van hout in Nederland neemt  toe. Alle houtstook samen (dus ook van open haarden en kachels) zorgt jaarlijks voor meer fijnstof dan al het wegverkeer bij elkaar. Stook dus het liefst niet of zo min mogelijk, of gebruik een vuurpot. Dat is milieuvriendelijker.

Het laatste nieuws

Interview met wijkregisseur Marieke: een Hart voor Brabant en een hart tegen roken

In het bruisende hart van Tilburg, in de levendige wijk Groenenwoud, zet Marieke Bootsma zich dag in dag uit in...
Foto van Marieke-Bootsma

Uitbreiding zelfstandig afspraken plannen op consultatiebureaus

Mijn kind
Na een geslaagde proef op vier locaties en een uitrol naar bijna 70 procent van onze consultatiebureaus, kunnen...