Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. Select your language. Your data will be sent to Google.

This is an automated translation. We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersNieuwsEerste mobiele onderzoeksbus ingezet voor jonge nieuwkomers in Rosmalen

Eerste mobiele onderzoeksbus ingezet voor jonge nieuwkomers in Rosmalen

Dinsdag 18 april werd de eerste mobiele bus ingezet voor consulten met jonge nieuwkomers en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) en opvoed ondersteuning voor de ouders. Het aantal Asielzoekers Centra in de regio van GGD Hart voor Brabant is in korte tijd gegroeid van 4 naar 14 locaties. Bij sommige locaties is er niet altijd een onderzoekskamer beschikbaar om een verpleegkundige intake of lichamelijk onderzoek van de kinderen te doen. De speciaal door Pouw Care ingerichte mobiele onderzoeksbus van GGDGHOR biedt uitkomst en is voor de eerste keer door GGD Hart voor Brabant in gebruik genomen bij de Noodopvanglocatie in Rosmalen.

De jongeren worden tijdens de intake gezien door een jeugdverpleegkundige en een jeugdarts van de GGD. In de bus is ook een teamassistente aanwezig die de afspraken inplant en ondersteunt waar nodig. Het hele PGA team is opgeleid om te werken met de kinderen die de taal niet spreken, maar wel een verhaal te vertellen hebben. Jeugdverpleegkundige Nienke van Duin: “Door de inzet van de bus kunnen we kinderen zo snel mogelijk op locatie zien. Je wilt de kinderen tenslotte in kaart brengen bij JGZ, onderzoek doen en hen opnemen in het vaccinatieprogramma. Het is eigenlijk een consultatiebureau op wielen.” De jeugdarts van het team vult aan: “Het is een mooie bus die we goed in kunnen zetten bij opvanglocaties waar we veel kinderen zien en waar nog weinig andere ruimten beschikbaar zijn.”

Opvallend en praktisch

Pouw Care heeft de bus voorzien van zowel een fris en opvallend uiterlijk, als ook een praktische inrichting. Bezoekers komen aan de zijkant van de bus binnen en kunnen zich daar melden bij de teamassistente. Aan de achterkant van de bus is de ruimte van de verpleegkundige. Daar zijn de intakegesprekken en worden verpleegkundige handelingen gedaan. In de ruimte aan de voorzijde verricht de arts het medisch lichamelijk onderzoek, beoordeelt de vaccinatiestatus en stelt een vaccinatieplan op. Teamassistente Ellen Kraaijenbrink vertelt enthousiast: “De bus valt op, is goed zichtbaar en werkt gemakkelijk. We hebben alle drie onze eigen werkruimte dicht bij elkaar. De bus is heel compleet ingericht.”

Inzet van de bus

De bus wordt nog tot eind september als pilot ingezet bij verschillende opvanglocaties in Nederland. In Rosmalen zal hij de komende periode op dinsdag aanwezig zijn.