Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsEerlijk over een avondje houtstook

Eerlijk over een avondje houtstook 

Wist je dat.. 

  • tijdens een avondje stoken gemiddeld 28 gram fijnstof vrijkomt?
  • 1,2 miljoen mensen in Nederland een longaandoening hebben en 1,7 miljoen last hebben van hart- en vaatziekten? Voor deze mensen is fijnstof extra gevaarlijk voor gezondheid.
  • ouderen en kinderen eerder last hebben van houtstook?

Een weckpotje vol fijnstof

In Nederland zijn we gehecht aan onze houtkachel en open haard. Die brengen gezelligheid en warmte in donkere en koude dagen. Maar het stoken van hout heeft helaas ook gezondheidsrisico’s voor jou en je omgeving. Een avondje stoken zorgt voor een klein weckpotje vol fijnstof. Fijnstof veroorzaakt en verergert long-, hart- en vaatziekten en kan leiden tot astma, COPD, longkanker en chronische bronchitis.

Overlast

Longarts Ismé de Kleer: “Als longarts krijg ik altijd een beetje buikpijn bij het zien en ruiken van houtstook. Wanneer je in je huis hout stookt, ontstaat er rook met schadelijke stoffen zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolstofmonoxide. Deze schadelijke stoffen zijn een risico voor zowel je eigen gezondheid als die van je omgeving. 1 op de 4 Nederlanders heeft regelmatig tot vaak overlast van houtstook in de omgeving. Houtstook is voor niemand gezond en zonder gevaar, maar ouderen, kinderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen, en met hart – en vaatziekten kunnen er extra last van hebben.”

Eerlijk over één avond stoken

Bekijk het filmpje van de familie Boon: zij dachten dat er eigenlijk weinig risico’s zaten aan het aansteken van hun houtkachel en vonden het vooral lekker warm en gezellig. Totdat de fijnstofmeter de daadwerkelijke hoeveelheid fijnstof aangaf die zij inademen bij een avondje houtstoken.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor de gezondheid van jezelf en je omgeving? Check dan de website van Milieu Centraal: eerlijkoverhoutstook.nl. Of lees meer op onze pagina over houtrook.

Het laatste nieuws

Website nu ook eenvoudig te vertalen

Over de GGD
Sinds deze maand heeft de website van de GGD Hart voor Brabant een handige vertaalknop. Bovenaan elke pagina vi...

Dringende oproep gezondheidsorganisaties: bezuinig niet op gezondheid!

Gezond leven
Gezondheidsorganisaties en experts uiten grote zorgen over de bezuinigingen van het kabinet Schoof op preventie...

Een Hart voor Brabant en een hart tegen roken

Gezond leven
In het bruisende hart van Tilburg, in de levendige wijk Groenenwoud, zet Marieke Bootsma zich dag in dag uit in...
Foto van Marieke-Bootsma