Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. Select your language. Your data will be sent to Google.

This is an automated translation. We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersNieuwsDenk aan je buur, even geen vuur

Denk aan je buur, even geen vuur

Goede voornemens? Houd ook in het nieuwe jaar rekening met elkaar als je de kachel aan doet. Zo’n vuurtje kan namelijk zorgen voor veel luchtvervuiling en vaak ook voor overlast in de buurt. Bij sommige weersomstandigheden is het extra slecht om hout te stoken, bijvoorbeeld bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan tussen de huizen hangen, waardoor je veel overlast veroorzaakt.

Check de stookwijzer

Wil je een vuurtje aan, check dan altijd eerst de Stookwijzer. De Stookwijzer geeft code rood als de omstandigheden ongunstig zijn om vuur te stoken. Het gaat dan niet alleen om je open haard of hout(pellet)kachel, maar ook om je vuurkorf, houtgestookte hottub of houtskool-BBQ. Laat je vuurtje in ieder geval uit tot code rood voorbij is. Dit kun je via de Stookwijzer in de gaten houden.

Je checkt de Stookwijzer snel en makkelijk op de website van het RIVM. Of download de app vanaf die website (niet vanuit de App Store of Google Play) en krijg automatisch een melding bij code rood.

Ongezond

Houtrook is ongezond, voor jezelf en voor je omgeving. In houtrook zitten veel schadelijke stoffen, zoals fijnstof, koolmonoxide, vluchtige organische stoffen, PAKs en roet. Een deel van die stoffen kan kanker veroorzaken. Mensen met luchtwegklachten, bijvoorbeeld kinderen met astma, kunnen extra last hebben van houtrook. Veel houtrook in de buurt kan ervoor zorgen dat zij kortademig worden en extra medicijnen moeten gebruiken.

Niet duurzaam

Houtrook is bovendien niet goed voor het milieu en het klimaat. Veel mensen denken dat hout stoken een duurzame manier van verwarmen is. Maar we kunnen hout niet laten groeien in het tempo waarin we het opstoken. Daarnaast veroorzaakt het stoken van hout veel luchtvervuiling. In Nederland veroorzaken we inmiddels met z’n allen meer fijnstof door het stoken van hout, dan door autorijden! Hout is dus zeker geen duurzame vervanger van gas.

Lees meer op onze pagina over houtrook. Of check de website van Milieu Centraal: eerlijk over houtstook.

Het laatste nieuws

Vaccineren is teamwork

Infectieziekten
Maddy van Lent is coördinator kwaliteit voor de coronaprik tijdens de coronaprik campagnes van de GGD Hart voor...