Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. Select your language. Your data will be sent to Google.

This is an automated translation. We are not responsible for the quality of the translation.

Close
InwonersNieuwsAandacht voor de mentale gezondheid van jongvolwassenen blijft nodig

Aandacht voor de mentale gezondheid van jongvolwassenen blijft nodig

Resultaten Gezondheidsmonitor jongvolwassenen

Jongvolwassenen ervaren stress, prestatiedruk en zorgen over maatschappelijke thema’s, maar zijn toch overwegend gelukkig. Onder de Brabantse jongeren zijn meer drinkers en vapers dan landelijk. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen die is uitgevoerd in het voorjaar van 2024. Ruim 22.700 Brabantse jongeren van 16 tot en met 25 jaar vulden de online vragenlijst in over hun gezondheid, welzijn en leefstijl.

Gelukkig ondanks prestatiedruk

Veel jongvolwassenen ervaren prestatiedruk en stress. Toch beschouwen zij zichzelf als overwegend gelukkig. Bijna twee derde van de jongeren voelt zich zelfs vaak tot voortdurend gelukkig. Dit is meer dan in 2022. De mentale gezondheid van jongvolwassenen blijft echter nog wel fragiel. Zo heeft ruim een kwart van de jongvolwassenen een enkele keer tot heel vaak serieus gedacht om een eind te maken aan het leven.
Naarmate de leeftijd stijgt, neemt de stress en de prestatiedruk toe en het geluk af. Mannen ervaren minder stress dan vrouwen en scoren ook hoger op geluk.

Zorgen over toekomst

Het vertrouwen dat jongvolwassenen hebben in de toekomst is redelijk hoog. Wel hebben zij zorgen over maatschappelijke thema’s. Jongeren ervaren meer zorgen over thema’s die dichterbij staan dan over grotere wereldwijde thema’s. Zo maakt bijna twee derde van de jongvolwassenen zich zorgen over de woningmarkt en stijgende prijzen. Bijna een derde maakt zich zorgen over oorlogen en het klimaat. De zorgen nemen bij de meeste onderwerpen significant toe met het stijgen van de leeftijd.

Brabantse jongvolwassenen drinken meer

Het aantal jongeren dat drinkt ligt in Brabant significant hoger dan in de rest van Nederland. Brabanders in de jongvolwassen leeftijd geven vaker aan dat hun vrienden het normaal vinden om 10 glazen alcohol op één dag of avond te drinken. Van de 16- en 17-jarigen geeft ongeveer twee derde aan in de afgelopen 4 weken alcohol gedronken te hebben. Onder de zware drinkers is de grootste groep in de leeftijd van 18-20 jaar.

Brabantse jongeren roken minder, maar vapen meer dan landelijk

Er zijn in Nederland en Brabant meer jongvolwassenen die roken dan in 2022. Het aantal rokers ligt in Brabant wel lager dan landelijk. Een kwart van de Brabantse jongvolwassenen geeft aan wel eens te roken. Onder de Brabantse jongeren zijn meer vapers dan in de rest van Nederland. De grootste groep vapers zien we onder de 16- tot 17-jarigen (bijna een kwart vapet wel eens). Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt het vapen af en het roken toe.

Uit de cijfers blijkt ook dat bijna de helft van de Brabantse jongvolwassenen nog nooit drugs heeft gebruikt.

Meer bewegen maar nog niet genoeg

Het aantal jongvolwassenen dat sport of beweegt is gestegen ten opzichte van de vorige monitor in 2022. Het bewegen neemt echter af naarmate jongvolwassenen ouder worden. 1 op de 4 sport niet wekelijks. Meer dan een kwart van de jongvolwassenen heeft overgewicht.

Corona

Uit de monitor blijkt dat Brabantse jongvolwassenen nog altijd veel negatieve gevolgen ervaren van corona. Dit percentage ligt wel lager dan landelijk. Ongeveer één derde geeft aan negatieve gevolgen te ervaren voor hun mentale gezondheid. Jongvolwassenen hebben ook moeite met het aangaan en onderhouden van sociale contacten. Zij voelen zich vaker eenzaam, maar ervaren wel sociale steun. Jongvolwassenen geven ook aan dat er positieve gevolgen zijn. Zo ervaren zij de eigen ontwikkeling als positief.

Preventie

Vanuit meerdere landelijke akkoorden richten we ons de komende jaren op het aanpakken en voorkomen van mentale problemen, het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. De cijfers uit deze gezondheidsmonitor laten zien dat dit nog steeds nodig is.

Thérèse Claassen, directeur publieke gezondheid GGD Hart voor Brabant, namens de drie Brabantse GGD’en: “Deze resultaten bevestigen dat investeren in de gezondheid van onze jongvolwassenen belangrijk blijft. Iedereen wil toch dat onze kinderen en onze jongeren gezond kunnen opgroeien. Dat is niet gemakkelijk in deze tijd. We moeten hen helpen om weerstand te bieden tegen de verleidingen van bijvoorbeeld de tabaksindustrie. Maar ook tegen de toegenomen prestatiedruk die zij ervaren. Als GGD blijven we daarom inzetten op preventie. Dat doen we op een manier die past bij de jongvolwassenen en met een boodschap waarin zij zich herkennen. Dat kan alleen als we hierin gezamenlijk optrekken.”

Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024

De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 is een landelijk online vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar die in Nederland wonen. In totaal vulden landelijk ruim 135.000 jongeren de vragenlijst in. In Brabant waren dat er 22.743. Het onderzoek vond plaats in het voorjaar van 2024. De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen is een onderzoek van alle GGD’en, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Lokale en regionale beleidsmakers en het ministerie van VWS kunnen de resultaten van de monitor gebruiken om beleid te maken en onderbouwen.

Meer cijfers uit het onderzoek staan op de Brabantscan.

Het laatste nieuws

Babyvoeding en bestrijdingsmiddelen

Mijn kind
Maandag 13 januari zond het tv-programma Keuringsdienst van Waarde een aflevering uit over babyvoeding. Hierin ...

Denk aan je buur, even geen vuur

Milieu en veiligheid
Goede voornemens? Houd ook in het nieuwe jaar rekening met elkaar als je de kachel aan doet. Lees verder

Vaccineren is teamwork

Infectieziekten
Maddy van Lent is coördinator kwaliteit voor de coronaprik tijdens de coronaprik campagnes van de GGD Hart voor...