Project Opgroeien in ontwikkelarmoede: De eerste 1000 dagen van een kind
Ontwikkelarmoede is een ingewikkeld probleem en hangt met veel dingen samen. Armoede is niet alleen een tekort aan geld. Het is ook een tekort aan mee kunnen doen op bijvoorbeeld sociaal gebied. Het levert ook veel stress op. Dit alles staat de ontwikkeling van volwassenen en kinderen in de weg. We spreken daarom over ontwikkelarmoede. Geld en stress hebben invloed op gezond en veilig opgroeien van kinderen. Deze invloed wordt groter bij scheiding van de ouders of geweld of verwaarlozing.
Groeit een kind op in een gezin waar deze problemen spelen? Dan heeft hij of zij een groot risico om op achterstand te komen. De eerste 1000 dagen in het leven van een kind zijn enorm belangrijk. Dit is ook al een aantal maanden voordat het kindje is geboren. Dit blijkt uit veel onderzoek. De omgeving waar het kind is geboren bepaalt vaak de kansen die het kind krijgt. Dit zijn niet altijd de beste kansen. Terwijl elk kind de beste kansen verdient.
Het project gaat onderzoeken hoe we met elkaar gaan zorgen voor minder ontwikkelarmoede. Als we weten waar ontwikkelarmoede ontstaat, kunnen we het misschien voorkomen. Want álle kinderen en ouders verdienen de beste kansen op een goede toekomst.
Een belangrijk onderzoek
Door mee te doen aan dit project kun je andere ouders helpen. Want als we weten waar ontwikkelarmoede ontstaat, kunnen we het misschien voorkomen.
We hebben veel oplossingen voor als gezinnen te maken krijgen met ontwikkelarmoede. Maar hoe kunnen we voorspellen waar ontwikkelarmoede gaat ontstaan? Samen met ouders, professionals en de gemeente willen we oplossingen gaan bedenken. Daarmee hopen we het ontstaan van ontwikkelarmoede misschien wel te voorkomen. Het is erg moeilijk en er is geen simpele oplossing. Alle hens aan dek dus.
Waar voeren we dit project uit?
Dit project vindt plaats in de gemeente Waalwijk. Ouders van kinderen die geboren zijn in 2015 en 2017 krijgen een uitnodiging om deel te nemen.
Smart Start
Dit project is onderdeel van het programma Smart Start. Er zijn in totaal 13 projecten in verschillende gemeenten in de regio Tilburg en Midden Brabant. Alle projecten hebben hetzelfde doel: de beste kansen bieden op een goede toekomst voor alle kinderen. Bij Smart Start bedenken we hoe we problemen kunnen voorkomen door ze op tijd op te sporen. Met de aanpak van het programma Smart Start werken inwoners en professionals samen. Deze kennis brengen wij met onderzoek samen. Daarna zoeken we naar een oplossing. Op de website van Smart Start lees je meer over het programma.