Overslaan en naar de inhoud gaan

You can translate this website using Google Translate. Select your language. Your data will be sent to Google.

This is an automated translation. We are not responsible for the quality of the translation.

Close

5- tot 6-jaar afspraak

Deze afspraak op het consultatiebureau plannen we bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige wanneer je kind tussen de 5 en 6 jaar oud is. We bespreken hoe het thuis gaat, volgen de groei en ontwikkeling en doen een ogen- en orentest. Uiteraard is er ruimte om je vragen beantwoorden.

Tijdens deze afspraak bespreken we onder andere:

  • Hoe het gaat met jullie als gezin gaat
  • Zij er ingrijpende gebeurtenissen voor het kind geweest?
  • Hoe het op school gaat

Tijdens de afspraak doet de jeugdarts ook een test van de fijne en grove motoriek (de Baecke-Fassaert-motoriektest). We doen deze test niet bij een verkorte afspraak, een afspraak bij de jeugdverpleegkundige of wanneer er meer tijd nodig is om eventuele problemen te bespreken.

Ook doen we tijdens deze afspraak een ogentest en een orentest.

Valerie vertelt | Visustest (ogentest) bij de GGD

Goed om te weten

Er is een samenwerking met de school waar je kind op zit en de jeugdgezondheidzorg. Aan een school is een vast team verbonden van een jeugdarts en een jeugdverpleegkundige.

De school heeft regelmatig overleg met de jeugdverpleegkundige over algemene zaken die met de gezondheid en het welzijn van de leerlingen te maken hebben. Ook kan de Intern Begeleider van de school of de leraar, met toestemming van jullie als ouders, advies vragen aan de jeugdgezondheidzorg over extra ondersteuning van je kind.

Wat zie je op deze leeftijd?

  • Mediagebruik

    Hoe ouder kinderen worden hoe meer tijd ze achter beeldschermen doorbrengen. Ken je de 20-20-2 regel al? Na 20 minuten dichtbij kijken is het belangrijk om 20 seconden ver weg te kijken. Ook is het goed om 2 uur per dag buiten te zijn. Dit vermindert te kans op bijziendheid. Op Mediawijsheid vind je meer tips om je kind te leren op een goede manier met media om te gaan.

  • Inlevingsvermogen

    Langzaamaan gaat je kind zich meer kunnen verplaatsen in de emoties van een ander. In het begin herkent je kind met namelijk de duidelijke emoties zoals huilen bij verdriet. Dit ontwikkelt zich de komende jaren steeds verder. Doordat je kind zich beter kan verplaatsen in een ander, gaat het samenspelen met andere kinderen vaak ook steeds beter.

Afspraak verzetten

Wil je een afspraak verzetten? Via het ouderportaal Mijn Kind kun je afspraken voor jouw kind inzien en wijzigen.

Naar het ouderportaal