3-jaar afspraak
Voor deze afspraak zijn twee mogelijkheden.
Alleen een vaccinatie
Tijdens deze afspraak bespreken en geven we vaccinaties, die bescherming bieden tegen:
Deze vaccinatie wordt gegeven aan kinderen geboren in of na 2021. Kinderen geboren voor 2021 krijgen deze vaccinatie op een ander moment.
Wil je meer weten over deze vaccinaties? Lees meer op de website van het Rijksvaccinatieprogramma of stel jouw vragen aan onze jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
Inhoud van de afspraak
Vanwege de korte duur van de afspraak, is het alleen mogelijk om een vaccinatie te geven. Maak je je zorgen over de gezondheid, ontwikkeling of het gedrag van jouw kind? Of heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op en vraag om een langere afspraak.
Informatiemail
Rond de leeftijd van 3 jaar krijg je een informatiemail met een link naar een taaltest en vragen over het zicht van je kind.
Flexibel contactmoment
In sommige gevallen plannen wij extra tijd in voor deze afspraak. Omdat jij hierom vraagt of omdat wij dat van belang vinden. De inhoud wordt bepaald door de reden van het inplannen van deze afspraak. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen.
Tijdens deze afspraak bespreken we onder andere:
- Hoe het gaat met je kindje en jullie gezin
- Afhankelijk van de reden van dit flexibele contactmoment bespreken we bijvoorbeeld voeding, slapen, groei of ontwikkeling
Ook bespreken en beoordelen we op een aantal punten de ontwikkeling van je peuter:
- Bouwt je kind een vrachtwagen na?
- Doet je kind 3 vormen in een vormenstoof?
- Tekent je kind een verticale lijn na?
- Zegt je kind zinnen van 3 of meer woorden?
- Is je kind meestal verstaanbaar voor bekenden?
- Kan je kind fietsen (op een driewieler)?
Bij het ontwikkelingsonderzoek gaat het er niet alleen om of je kind het kan. Wij willen ook graag zien hoe je kind het doet. Beweegt hij vloeiend of juist houterig? Hoe reageert hij op opdrachten? Hoe is het contact tussen het kind en een volwassene?
Voor filmpjes over het ontwikkelingsonderzoek kan je kijken op de website van TNO.
Wat zie je op deze leeftijd?
-
Zindelijk worden
Ben je al begonnen met oefenen op het potje? Is de luier van je kind regelmatig > 2 uur droog? Kan je kind kort zijn plas ophouden wanneer hij aangeeft te moeten plassen? Dan is het moment daar om het eens zonder luier te proberen. Dit is een intensieve stap, dus zoek een moment waarop je hier als ouders voldoende tijd voor kunt nemen.
-
Interesse in (eigen) geslachtsdelen
Tussen de 2 en 4 jaar beseft je kind dat er jongens en meisjes zijn. Ze zijn nieuwsgierig naar hun eigen lichaam en het lichaam van anderen. Zo kunnen ze ontdekken dat het aanraken van hun geslachtsdelen een ontspannen gevoel kan geven, net zoals bijvoorbeeld op je duim zuigen. Het heeft niks te maken met lustgevoelens. Je hoeft je kind dit dus niet af te leren. Wel kan je afspreken dat je kind dit bijvoorbeeld alleen thuis of op de eigen kamer doet. Meer informatie? Download de gratis brochure of kijk op kindenseksualiteit.nl.
-
Samen spelen
Jongere kinderen spelen met name naast elkaar. Vanaf deze leeftijd kunnen de meeste kinderen steeds beter met een leeftijdsgenootje spelen. Behalve dat dit heel leuk is, kan je kind hier ook veel van leren.