Vijfde ziekte (erythema infectiosum)
Hoe krijg je vijfde ziekte?
Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand met de vijfde ziekte kan andere mensen besmetten vanaf één week voordat hij ziek wordt, totdat de vlekjes verschijnen. Niet iedereen die in de buurt is geweest van iemand met vijfde ziekte, wordt ziek. Veel volwassenen hebben de ziekte als kind al gehad. Als iemand ooit de vijfde ziekte heeft gehad, krijgt hij dit niet opnieuw.
Algemene adviezen bij vijfde ziekte
- Goede handhygiëne
Was regelmatig je handen met water en zeep. Tips over handen wassen. - Gebruik papieren zakdoekjes en hoest of nies in je elleboog.
- Maak speelgoed en knuffels schoon. Dit kan met gewone schoonmaakmiddelen.
Zwangerschap en vijfde ziekte
Veel volwassenen hebben de ziekte als kind al gehad. Als iemand ooit de vijfde ziekte heeft gehad, krijgt hij dit niet opnieuw. Bij zwangeren die vijfde ziekte niet doormaakte, kan er in de eerste 20 weken van de zwangerschap een risico zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger en had je lang contact met iemand met de vijfde ziekte? Neem contact op met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen beoordelen of bloedonderzoek naar antistoffen nodig is.
Kijk voor meer informatie over vijfde ziekte de website van het RIVM