Mpox
Let op: mpox is iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname wordt de naam ‘apenpokken’ vaak voor de ziekte krentenbaard gebruikt.
Op 14 augustus 2024 roept de WHO de mpox-uitbraak in de Democratische Republiek Congo (DRC) uit tot een noodsituatie voor internationale volksgezondheid. Er zijn tot op heden (16-8-2024) geen meldingen van besmettingen met de nieuwe mpox-variant in Nederland. Op de website van het RIVM lees je de meest actuele informatie.
Mpox herkennen
Als je mpox hebt, krijg je vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je besmet bent. Na een paar dagen krijg je uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen. De blaasjes kunnen littekens achterlaten.
Verspreiding van mpox
Mpox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks. De meeste besmettingen zijn gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Iedereen kan mpox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. Als reiziger is de kans op mpox klein. Er gelden op dit moment geen aangepaste adviezen voor reizigers. De meest actuele informatie vind je bij de RIVM | Vraag en antwoord mpox.
Wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent met mpox?
Mpox kun je aantonen met een test. De GGD en huisarts kunnen testen op mpox. Test je positief? Dan volgt een bron- en contactonderzoek. Soms geeft de GGD contacten met een hoog risico ook een vaccinatie. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
- Ben je ergens geweest waar iemand het mpox virus had? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Bel de huisarts als je klachten hebt.
- Heb je blaasjes op je lichaam? Bel je huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek. In het weekend bel je de huisartsenpost.
- Twijfel je na seksueel contact of je een soa of mpox-besmetting hebt? Mail ons dan. Wij nemen contact op met je om te bespreken of we je inplannen voor een test op een speciaal spreekuur.
- Heb je een bevestigde mpox-besmetting? Blijf dan thuis tot je helemaal genezen bent. De GGD adviseert je hierover. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Het is belangrijk om geen intiem huid-op-huidcontact of seks te hebben. Ook niet met een condoom. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus doorgeven.
Dit doet de GGD
Ons team infectieziektebestrijding informeert het RIVM als we van huisartsen of laboratoria een melding krijgen van een besmetting met mpox. Daarna starten we met bron- en contactonderzoek. Ook adviseren we over isolatie, hygiëne maatregelen en eventuele vaccinatie. We volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM en het ministerie van VWS.
Meer informatie
Heb je vragen over mpox? Kijk eerst op de website van het RIVM of Soa Aids Nederland:
- Thuisarts – Apenpokken
- Man tot Man: tips om de kans op mpox te verkleinen
- RIVM: uitgebreide informatie over mpox.
- RIVM: information in English
- Soa Aids Nederland: antwoord op je vragen over mpox