Interview huisarts Monique Steenman
Als huisarts GLI Jeugd in ‘s-Hertogenbosch wordt Monique Steenman geconfronteerd met overgewicht bij kinderen. Een onderwerp dat wat haar betreft bespreekbaar gemaakt moet worden. Ze merkt op dat veel huisartsen er tegenop zien om het onderwerp overgewicht te bespreken tijdens een consult. Ze zijn bang moraliserend over te komen. In een recente nascholing van de huisartsen heeft kinderarts Edgar van Mil die koud water vrees getracht weg te halen. Ook benadrukte de kinderarts het belang van het bespreken van het overgewicht.
In haar eigen praktijk ziet huisarts Steenman dat het benoemen van overgewicht in de spreekkamer juist gewaardeerd wordt. Het is vaak een erkenning van een probleem. Door er vaker over te praten, wordt het ook steeds makkelijker. Volgens huisarts Steenman is het benoemen van overgewicht in de spreekkamer een belangrijke stap naar een gezonde generatie.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat veel ziekten gerelateerd zijn aan overgewicht. Niet alleen suikerziekte of hart- en vaat ziekten, wat de meesten wel weten, maar ook verschillende vormen van kanker, psychische problemen, huid- en gewrichtsproblemen. Een gezonde leefstijl blijkt zelfs een rol te spelen in het voorkomen van dementie.
Monique Steenman is blij dat er nu een interventie wordt gestart. Al sinds 2006 is zij betrokken bij de aanpak van overgewicht bij kinderen in ‘s-Hertogenbosch. De pilot GLI jeugd biedt met de Your Coach Next Door interventie nu ook twee jaar individuele coaching aan. Dit is volgens haar belangrijk omdat gedragsverandering en het verbeteren van de leefstijl moeilijk is en met vallen en opstaan gaat.
Voor de huisarts is het doorverwijzen naar de centrale zorgverlener in de pilot heel gemakkelijk omdat dit nu digitaal is geregeld en wordt het na de verwijzing vanzelf door de juiste centrale zorgverlener van de GGD opgepakt. Dus eigenlijk met één druk op de knop naar een gezonde leefstijl.
De centrale zorgverlener kijkt breed naar wat het kind en het gezin nodig hebben en bepaalt of een GLI jeugd interventie geschikt is. Huisarts Steenman benadrukt hierbij dat het belangrijk is om te kijken of er voldoende motivatie is voor een tweejarige begeleiding en of er andere zaken zijn die eerst aangepakt moeten komen, bijvoorbeeld hulp bij financiën.
Voor de huisarts is het belangrijk om al vroeg met overgewicht aan de slag te gaan, immers wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En omdat overgewicht multifactorieel bepaald is, verdient dit een gedegen aanpak. De Your Coach Next Door Interventie biedt volgens haar deze gedegen persoonlijke begeleiding en coaching die nodig is. Haar verwachting is dat niet alleen het kind met overgewicht zal profiteren van deze interventie, maar dat ook de ouders, broertjes en zusjes bijdragen aan een gezonde leefstijl voor het hele gezin. De pilot is volgens huisarts Steenman geslaagd als het kind en het gezin vinden dat de GLI interventie hen heeft geholpen op weg naar een gezonde leefstijl en gezond gewicht.