Gecombineerde Leefstijlinterventie Jeugd
De Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is één van de interventies binnen de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG). Deze interventie stimuleert kinderen op het gebied van voeding, beweging en (leefstijl)gedrag aan de hand van het zelf oplossend vermogen.
Tijdens de GLI interventie werkt het kind aan zijn of haar eigen doelen met behulp van een kinderleefstijlcoach (KLSC) en zijn/haar gezin. Het is een individueel gerichte aanpak, gericht op een blijvende gedragsverandering om te voorkomen dat een kind weer in oude gewoontes vervalt.
Voor wie is de GLI?
De GLI is bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar die woonachtig zijn in de gemeente ‘s-Hertogenbosch, die ingeschreven staan bij Jeroen Bosch Huisartsen en te maken hebben met overgewicht met comorbiditeit of met obesitas. Randvoorwaarde daarbij is dat kind én gezin gemotiveerd zijn om deze interventie aan de gaan.
GLI versus De ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht
In 2013 is de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht doorontwikkeld door het Jeroen Bosch Ziekenhuis, GGD Hart voor Brabant en de gemeente ’s-Hertogenbosch (landelijke proeftuin). Scholen, huisartsen en sociale wijkteams werden actieve partners in de noodzakelijke ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht.
In mei 2023 wordt gestart met de interventie GLI Jeugd, als onderdeel van de reeds bestaande ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht in ’s-Hertogenbosch.
Met ingang van 2024 krijgt deze interventie een plek binnen de basisverzekering. Om hierop goed voorbereid te zijn starten verschillende ketenpartners gezamenlijk deze pilot.
Waaruit bestaat de GLI interventie?
De GLI interventie bestaat uit 4 verschillende modules:
- Module 1 bestaat uit kennismaking en brede anamneses door de centrale zorgverlener (CZV).
- In module 2 vindt begeleiding en ondersteuning plaats in de wijk vanuit zorg. Dit is een tussenfase om belemmerende factoren op te lossen die leefstijlverandering in de weg staan.
- Module 3 Het eerste jaar is een intensieve behandelfase door de kinderleefstijlcoach (KLSC). Het tweede jaar is de begeleidingsfase om terugval in oude gewoontes te voorkomen.
- In module 4 vindt monitoring en terugvalpreventie plaats door de centrale zorgverlener.
Een ‘Yes we can!’ ervaring blijft een leven lang bij.
Dhr. prof. Dr. E.G.A.H. (Edgar) van Mil – Kinderarts-endocrinoloog |
Wat doet de huisarts?
De huisarts heeft een signalerende rol binnen de GLI. De huisarts bepaalt aan de hand van het diagnostisch hulpmiddel of er sprake is van overgewicht met comorbiditeit of obesitas bij een kind. Hij/zij verwijst de kinderen altijd via VIPLive naar de GLI.
Als de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of kinderarts willen verwijzen, zullen zij de huisarts vragen om een verwijzing via VIPLive te maken en de juiste gegevens aan te leveren. BMI, GGR en eventuele comorbiditeit worden aangeleverd via VIPLive.
Het kind én gezin komen dan als eerste terecht bij de centrale zorgverlener (CZV). Dat is een gespecialiseerd verpleegkundige van de GGD die een brede anamnese afneemt en kijkt of het kind en gezin geschikt zijn voor de GLI en gemotiveerd is voor de GLI jeugd.
De GLI jeugd geeft kinderen en hun gezin de mogelijkheid om langdurig gecoacht en begeleid te worden zodat een gezonde leefstijl een ‘way of life’ kan worden.
Monique Steenman – Huisarts over GLI Jeugd |
Wat doet de jeugdarts?
De jeugdarts signaleert en verwijst naar de huisarts voor een verwijzing via VIPLive aan de CZV.
Wat doet de jeugdverpleegkundige?
De jeugdverpleegkundige signaleert en verwijst naar de huisarts. De jeugdverpleegkundige heeft 3 reguliere contactmomenten om het kind te zien in het kader van overgewicht.
Dit stroomschema geeft weer hoe de rol van de jeugdverpleegkundige zich verhoudt tot de rol van de centrale zorgverlener.
Wat doet de Centrale Zorgverlener (CZV)?
De centrale zorgverlener ontvangt van de huisarts een verwijzing voor de GLI.
Module 1, 2, 3 en 4 worden uitgevoerd door de Centrale Zorgverlener (CZV). Dat is een jeugdverpleegkundige, werkzaam bij de GGD HvB op een van de consultatiebureaus in Den Bosch. Deze jeugdverpleegkundigen zijn extra geschoold t.a.v. behandeling en begeleiding van kinderen bij overgewicht/ obesitas.
Voordat gestart wordt met de GLI vraagt de CZV toestemming aan ouders en kind voor de start van de GLI. De CZV zorgen ervoor dat de juiste ondersteuning en zorg (vanuit sociaal én medisch domein) op het juiste moment ingezet worden binnen de GLI.
De CZV verwijst door naar de Kinderleefstijlcoach (KLSC) via VIPLive. Zodra met een module gestart wordt, boekt de CZV de zorgactiviteit in VIPLive. Daarnaast worden door de CZV (anonieme) evaluatiepunten ten aanzien van de pilot verzameld.
Wat doet de kinderleefstijlcoach (KLSC)?
Indien een kind en gezin klaar zijn voor module 3 (inzet KLSC) verwijst de CZV het kind en gezin via VIPLive. De doorverwijzing wordt door de KLSC ontvangen en er wordt gestart met module 3. De kinderleefstijlcoach coacht het kind én gezin en begeleidt hen naar een gezonde(re) leefstijl volgens de interventie Your Coach Next Door (YCND). Registratie van de module 3 vindt plaats in VIPLive.
Als een kind lekkerder in zijn/haar vel zit, meer zelfvertrouwen opbouwt en beter om kan gaan met uitdagingen, dan is dat al een enorme winst!
Sanne Spits-Nuijten – Kinderleefstijlcoach |
De KLSC stelt, in samenspraak met het kind én gezin, een plan van aanpak op met daarin de individuele doelstellingen. In dit plan is aandacht voor de thema’s voeding, beweging en gedrag. De KLSC geeft hierbij prioriteit aan de belangrijkste thema’s. De factoren die ongezonde gewoontes in stand houden worden aangepakt. Eventueel vindt toeleiding naar ander aanbod plaats (o.a. fysiotherapeuten, psychologen en diëtisten) plaats.
De zorgactiviteiten worden geboekt in VIPLive.
Documenten en links
- Toestemmingsverklaring GLI-kinderen
- Addendum GLI Jeugd binnen de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht
- Veelgestelde vragen
Wij stellen ons graag aan je voor:
Sanne Spits-Nuijten
(Kinder)leefstijlcoach GLI
Jasper de Vaan
(Kinder)leefstijlcoach
Naomi de Werdt
(Kinder)leefstijlcoach/diëtiste
Wendy Meesters Kinderdiëtiste Jeroen Bosch Ziekenhuis
Elise Jensen Kinderfysiotherapeut Jeroen Bosch Ziekenhuis
Femke Lof
Kinderfysiotherapeut Jeroen Bosch Ziekenhuis
Dhr. prof. Dr. E.G.A.H. (Edgar) van Mil Kinderarts
Monique Steenman
Huisarts GLI Jeugd
Martine Timmermans
Verpleegkundig specialist
Fenna Frijters
Centrale zorgverlener GGD Hart voor Brabant
Ireen Huybers
Centrale zorgverlener GGD Hart voor Brabant
Jeanet van Belkum
Centrale zorgverlener GGD Hart voor Brabant
Janneke Van der Ven
Centrale zorgverlener
GGD Hart voor Brabant