Gezondheidsvoorlichters
Wat is een gezondsheidsvoorlichter?
Een gezondheidsvoorlichter is meestal van niet-Westerse afkomst, die goed op de hoogte is van de cultuur en de taal spreekt van zijn/haar moederland. In de regio Hart voor Brabant werken bijvoorbeeld gezondheidsvoorlichters van Marokkaanse, Turkse, Somalische, Syrische, Eritrese, Sudanese en Bulgaarse afkomst.
Wat doet een gezondheidsvoorlichter?
De gezondheidsvoorlichter ondersteunt de professionals in de wijk. Kern van de ondersteuning is het overbruggen van een cultuurkloof. Mensen uit een andere cultuur hebben gewoonten en tradities die in onze cultuur ongebruikelijk zijn. Soms treden dan misverstanden op. De gezondheidsvoorlichter signaleert. Uitleg en duiding van culturele waarden is een belangrijk onderdeel van het werk. De gezondheidsvoorlichters zijn er voor alle leeftijden. Heb je alleen behoefte aan een vertaler, zet dan de tolkentelefoon in.
Betekenis voor de burger met een migratieachtergrond
De inzet van een gezondheidsvoorlichter helpt een vertrouwensband te creëren bij de inwoner met een migratieachtergrond en de drempel om hulp te accepteren, te verlagen. Doordat de gezondheidsvoorlichter kennis heeft over zijn cultuur, voelt de inwoner zich meer begrepen. De gezondheidsvoorlichters slaan voor deze inwoner ook de brug naar de Nederlandse cultuur. De gezondheidsvoorlichters geven aan wat er in Nederland gebruikelijk is en stimuleert de inwoner met een migratieachtergrond om zich daaraan aan te passen.
Toeleiding tot zorg
Taak van de gezondheidsvoorlichters is het organiseren van een goede toeleiding naar de zorg. Hierbij geeft de gezondheidsvoorlichter de inwoner met migratieachtergrond uitleg over het Nederlandse zorgsysteem en ook over ons onderwijssysteem. Vanuit de zorg en het onderwijs worden veel opvoedingsvraagstukken opgepakt door bijvoorbeeld school maatschappelijk werk en de jeugdverpleegkundige. Ook ondersteunen de gezondheidsvoorlichters de eerstelijns professionals, zoals de huisarts en de wijkverpleegkundige bij vraagstukken rondom cliënten met een migratieachtergrond.
Wet en regelgeving
De gezondheidsvoorlichter kan aan de inwoner met een migratieachtergrond verschillen in wet- en regelgeving toelichten omdat de gezondheidsvoorlichter ook kennis heeft van de wet en regelgeving van de landen van herkomst. Zo zijn er verschillen in het beleid van vaccinaties, ziektekostenverzekeringen, financiële regelingen, bijstand et cetera. Door deze uitleg worden de Nederlandse systemen voor de inwoner overzichtelijk en begrijpelijk.
Collectieve preventie
Bij het voorkomen van ziekte en ongezondheid is collectieve preventie belangrijk om gedragsverandering tot stand te brengen. Mensen leren van elkaar en taboes worden besproken en mogelijk doorbroken. In samenwerking met organisaties zoals de partijen binnen de Tilburgse Toegang en de sociale basisstructuur worden bijvoorbeeld aan inwoners met een migratieachtergrond voorlichtingen over gezonde voeding, opvoedingsvraagstukken, bewegen en diabetes aangeboden.
Inzetbaarheid
De gezondheidsvoorlichters zijn inzetbaar binnen de hele JGZ en voor projecten vanuit gemeenten. Soms spreken gezondheidsvoorlichters ook de taal van de inwoner en als dit niet zo is, dan is het voordeel dat zij wel kennis heeft van de culturele achtergrond. De culturele kennis reikt vaak verder dan het eigen taalgebied. Een gezondheidsvoorlichter met een Turkse achtergrond weet bijvoorbeeld ook veel van de Syrische en Marokkaanse cultuur. Terwijl de Bulgaarse medewerker veel weet van de andere Slavische culturen.
Bereikbaarheid
Wil je meer weten, of een afspraak maken met een gezondheidsvoorlichter? Neem dan rechtstreeks contact op via vetc@ggdhvb.nl. De e-mails worden dagelijks gelezen en je krijgt binnen drie dagen een reactie op je vraag/verzoek. In totaal zijn er twaalf gezondheidsvoorlichters beschikbaar voor de regio Hart voor Brabant; zij zijn op de hoogte van elkaars expertise-gebieden.