Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersBlogBLOG: Wie wil met seks werken als je later groot bent?
InwonersBlogBLOG: Wie wil met seks werken als je later groot bent?

BLOG: Wie wil met seks werken ‘als je later groot bent’?

Als een knikker

Ik durf met zekerheid te zeggen dat geen van mijn collega’s ooit als kind zei: “Later als ik groot ben, wil ik werken met seks en zo.” Dit is een vakgebied waar je niet voor kiest, maar waar je in rolt. Zoals een knikker in een knikkerbaan. Tientallen wegen die je kunt pakken, maar je valt precies in dat ene gaatje. Het gaatje van de seksuele gezondheid. Af en toe vraag ik mij nog wel eens af: hoe ben ik hierin beland?

Soa-zuster

Als mensen mij vragen wat voor werk ik doe, vertel ik dat ik sociaal verpleegkundige van het Centrum Seksuele Gezondheid ben. Een hele mond vol. Om het iets makkelijker te maken, zeg ik ook wel eens gekscherend: ‘Ik ben een soa-zuster.’ Af en toe trekt er iemand stilzwijgend een wenkbrauw omhoog of wordt er gevraagd: “Dus je zit de hele dag aan piemels?”
“Ja, ook wel,” antwoord ik dan. “Piemels, vagina’s, en zo nu en dan een anus.”

Intiem

Maar ik doe natuurlijk meer dan alleen het bekijken van geslachtsdelen en seksueel overdraagbare aandoeningen. We hebben het over een ongelooflijk intieme inkijk in iemands leven. Het gaat om relaties die mensen aangaan. De fijne kanten, maar ook de toxische kanten hiervan. Het gaat over hun lijf, anticonceptie en de belangrijke keuzes die je moet maken als het gaat om zwangerschap, verliefdheid of seksuele identiteit. Seksuele gezondheid omvat zoveel meer dan alleen maar seks en zo….

Vragen

De afgelopen jaren heb ik veel grappige, ontroerende en bijzondere gesprekken gehad in mijn spreekkamer. Gesprekken waarvoor de cliënt met de billen bloot moest. Met doorgewinterde swingers die meerdere keren per jaar voor een chlamydia behandeling komen. Met jonge mensen die zich  zorgen maken of ze nog vruchtbaar zijn na hun soa. Met vrouwen die onbedoeld zwanger zijn en niet weten of ze de baby willen houden. Vragen van hen: Heb ik een soa, kun je zien hoe lang ik het al heb, is een abortus iets voor mij? En vragen van mij: Hoe is het voor je om hier te zitten en heb je het kunnen laten bezinken?

Ik besef als geen ander, dat je broek omlaag doen voor een wildvreemde doodeng kan zijn. Maar wat een mooie gesprekken kunnen eruit voortkomen.

Meer lezen over dit onderwerp? In het boek “Trek je broek maar omlaag” vind je de verhalen van Malou als SOA zuster Johanna de Bruijn. 

Deel het artikel
  • Reacties (1)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    messenger Reacties (1)

    Heel mooi stukje Malou, geweldig vak lijkt me, met zoveel facetten die erbij komen kijken en waarin het de kunst is snel vertrouwen op te kunnen bouwen in een gesprek met je client. Een client die zich misschien vaak kwetsbaar voelt… waardoor je juist ook zo waardevol kunt zijn! Veel plezier en succes weer met de seks en zo…

    Gepost door: *Geertje Schrover* op 2024-08-20 08:56

Het laatste nieuws

Start uitnodigen risicogroepen voor najaarsronde coronaprik

Vanaf 27 augustus ontvangen mensen van 60 jaar en ouder van het RIVM een uitnodiging voor de coronaprik bij de ...