Flinke investering in gezondheid regio MooiMaasvallei
Regio MooiMaasvallei* werkt al ruim 8 jaar intensief samen met inwoners, gemeenten, welzijn, zorg, bedrijfsleven en het onderwijs aan een vitale regio Noordoost-Brabant/Noord-Limburg. Fijn wonen, werken en leven zijn daarbij het doel. De komende jaren verdubbelt de zorgvraag, maar het aantal zorgmedewerkers stijgt niet mee. Met het geld dat nu beschikbaar komt, kan de regio de succesvolle aanpak, gericht op een preventieve aanpak en de juiste zorg op de juiste plek versnellen.
Grote stap vooruit
Pauline Terwijn, voorzitter van MooiMaasvallei: “Dit is een belangrijke stap voorwaarts en geweldig nieuws voor de inwoners en alle medewerkers in de regio. De groeiende vraag naar zorg en het tekort aan zorgmedewerkers maakt dat de toegankelijkheid van zorg onder druk staat. Door met inwoners, welzijnspartijen en gemeenten samen in te zetten op preventie kan zorgvraag worden voorkomen. De capaciteit van zorgverleners benutten we optimaal door zoveel mogelijk zorg thuis te bieden in de vertrouwde omgeving van de inwoner. Zo houden we ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg en GGZ-zorg beschikbaar voor degene die dat nodig hebben.
VWS erkent en onderschrijft onze aanpak van de afgelopen jaren en zien MooiMaasvallei als een voorbeeld zoals in het Integraal zorgakkoord is bedoeld. VGZ en CZ hebben ons plan uitgebreid beoordeeld en goedgekeurd waardoor er nu daadwerkelijk geld vrijkomt uit het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Het laat zien dat de zorgverzekeraars de meerwaarde van een integrale aanpak met daarin zowel zorg als welzijn omarmen en erkennen. Hiermee geven we samen een sterke impuls aan de kracht van inwoners en de regionale initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan de voorzorgcirkels die burenhulp op steeds meer plekken mogelijk maakt. En het initiatief voor meer digitale zorg zodat contact tussen inwoners en zorgverleners, zoals een huisarts, arts uit het ziekenhuis of het wijkteam vanuit huis kan plaatsvinden. Denk ook aan de leefomgeving: hoe houden we die gezond, hoe voorkomen we valpartijen, hoe zorgen we ervoor dat kinderen zich al op jonge leeftijd bewust worden van het belang van gezond eten? Slechts een paar voorbeelden uit het actieplan van de regio.
Alles draait in onze regio om slim(mer) samenwerken: met inwoners, huisartsen, thuiszorg, het ziekenhuis, GGZ, verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, welzijnsorganisaties, GGD, onderwijs, gemeenten en ondernemers.”
Gezonde en verbonden regio
Dat we nu tot 2028 financiering hebben gekregen, is een geweldige mijlpaal, zegt Terwijn. “Het bevestigt dat we op de goede weg zijn naar een (positief) gezonde en verbonden toekomst. Met deze investering kunnen we echt het verschil maken in het leven van onze inwoners.”
*MooiMaasvallei (www.mooimaasvallei.nl) omvat de gemeente Land van Cuijk (Noordoost-Brabant) en de gemeenten Gennep en Bergen (in de kop van Noord-Limburg). In deze regio is sprake van netwerksamenwerking tussen GGZ Oost Brabant, Pantein (Maasziekenhuis, thuiszorg, zorgcentra), Dichterbij, Sociom, Syntein (regionale huisartsenorganisatie), Synthese, GGD Hart voor Brabant, Burgerkracht Limburg, Gemeente Land van Cuijk, Gemeente Gennep, Gemeente Bergen en vele collega-organisaties in zorg en welzijn. Samen met inwoners en partners uit het bedrijfsleven en het onderwijs werken zij aan een vitale regio waarin het fijn wonen, werken en leven is.