8-weken afspraak
Deze afspraak is het consultatiebureau met de jeugdverpleegkundige als je baby ongeveer 8 weken oud is. Tijdens deze afspraken volgen wij de groei en ontwikkeling van je baby. Ook bespreken we hoe het thuis gaat. Uiteraard is er ruimte om je vragen beantwoorden.
Tijdens deze afspraak bespreken we onder andere:
- Hoe het gaat met jullie en jullie baby
- Hoe het met jou als moeder gaat. Daarom nemen we bij jou als moeder graag een korte vragenlijst af om in te schatten hoe jij je voelt. Deze kan je voorafgaand van de afspraak thuis invullen.
Tijdens deze afspraak onderzoekt de jeugdverpleegkundige je baby volledig waarbij we onder andere huid, eventuele afplatting van het hoofdje en navel beoordelen.
Ook bespreken en beoordelen we op een aantal punten de ontwikkeling van je baby:
- Volgt je baby een voorwerp met de ogen?
- Lukt je baby het hoofd omhoog te doen in buikligging?
- Is er symmetrie in het bewegen van armen en benen?
- Lacht je baby en wanneer deed je baby dat voor het eerst?
Bij het ontwikkelingsonderzoek gaat het er niet alleen om of je baby het kan. Wij willen ook graag zien hoe je baby het doet. Voor filmpjes over het ontwikkelingsonderzoek kan je kijken op de website van TNO.
De eerste vaccinatie
Indien nodig, en besproken bij vorige afspraak met de jeugdarts, wordt tijdens deze afspraak de eerste vaccinaties gegeven die bescherming bieden tegen:
- Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio, Haemophilus influenzae type b en Hepatitis B
- Rota (druppelvaccin)
Wil je meer weten over deze vaccinaties? Lees meer op de website van het Rijksvaccinatieprogramma of stel jouw vragen aan onze jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
Wat neem je mee?
- Omslagdoek of badjas
- Schone luier
- Luierdoekjes
- Eventuele vragen
- Vaccinatiebewijs
- Als je kind dat prettig vindt: een speentje en speeltje
Wat zie je op deze leeftijd?
- Lachen
Je baby zal meestal rond deze leeftijd zijn begonnen met lachen. Je baby reageert op stem en geur. - Langer wakker
Je baby zal steeds wat langere tijd wakker zijn tussen de slaapjes door. Er vindt een verschuiving plaats van veel ‘s nachts wakker naar meer overdag wakker. Zo is er een begin gemaakt richting een echt ritme van drinken, spelen en slapen. Vanaf 10-12 weken begint er meestal een dag-nachtpatroon te ontstaan. Lees hier meer over in de GroeiGids. - Steeds sterkere nekspieren
Je baby kan in buikligging steeds wat beter het hoofdje optillen. Het blijft belangrijk om je kindje regelmatig op zijn buik te laten spelen onder jouw toezicht. Lees ook deze tips om de buikligging te oefenen.
Veiligheid
Je baby ontwikkelt zich snel. Lees op de website www.kinderveiligheid.nl wat jij kan doen om je baby te beschermen én te helpen zodat hij zich goed kan ontwikkelen.
Zo kan je bijvoorbeeld meer lezen over veilig slapen van je baby om wiegendood te voorkomen en veilig dragen. Of hoe je jouw kindje veilig mee kunt nemen in de auto of op de fiets.
Afspraak verzetten
Wil je een afspraak verzetten? Via het ouderportaal Mijn Kind kun je afspraken voor jouw kind inzien en wijzigen.