Toekomstverkenning bevestigt belang preventie
In de nieuwe Volksgezondheid Toekomstverkenning (VTV) blikt het RIVM vooruit op ontwikkelingen in de volksgezondheid en zorg tot 2050 en de bijbehorende uitdagingen. Deze uitdagingen bevestigen hoe belangrijk het is om volop in te zetten op preventie om inwoners van Nederland gezond te houden.
Prognoses
Er wordt een toename voorspeld van het aantal mensen met meerdere chronische aandoeningen en dementie. Ook neemt overgewicht toe bij de groep mensen tussen de 18 en 44 jaar. Zij lopen door overgewicht meer risico op ziektes zoals hart- en vaatziekten, artrose, diabetes en verschillende soorten kanker. De maatschappelijke gevolgen zijn dat er meer zorg nodig is door professionals, maar ook meer mantelzorg. Tegelijkertijd weten we dat er minder mensen beschikbaar zijn om die zorg te verlenen én stijgen de zorguitgaven.
Preventie
Deze prognoses bevestigen dat 𝗰𝗼𝗹𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗲𝘃𝗲 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻𝘁𝗶𝗲 de sleutel is tot een gezonde toekomst.
Thérèse Claassen, directeur publiek gezondheid: “𝘗𝘳𝘦𝘷𝘦𝘯𝘵𝘪𝘦 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘻𝘢𝘢𝘬 𝘷𝘢𝘯 𝘭𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘢𝘥𝘦𝘮 𝘦𝘯 𝘮𝘰𝘦𝘪𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘵𝘦 𝘮𝘦𝘵𝘦𝘯. 𝘋𝘦 𝘦𝘧𝘧𝘦𝘤𝘵𝘦𝘯 𝘻𝘪𝘦 𝘫𝘦 𝘱𝘢𝘴 𝘯𝘢 𝘫𝘢𝘳𝘦𝘯 𝘸𝘢𝘢𝘳𝘪𝘯 𝘫𝘦 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘨𝘦ï𝘯𝘷𝘦𝘴𝘵𝘦𝘦𝘳𝘥 𝘩𝘦𝘣𝘵 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘷𝘰𝘭𝘬𝘴𝘨𝘦𝘻𝘰𝘯𝘥𝘩𝘦𝘪𝘥. 𝘋𝘢𝘢𝘳𝘰𝘮 𝘻𝘦𝘵𝘵𝘦𝘯 𝘸𝘪𝘫 𝘢𝘭𝘴 𝘎𝘎𝘋 𝘏𝘢𝘳𝘵 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘉𝘳𝘢𝘣𝘢𝘯𝘵 𝘴𝘢𝘮𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘯𝘦𝘵𝘸𝘦𝘳𝘬𝘱𝘢𝘳𝘵𝘯𝘦𝘳𝘴, 𝘨𝘦𝘮𝘦𝘦𝘯𝘵𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘪𝘯𝘸𝘰𝘯𝘦𝘳𝘴 𝘷𝘰𝘭 𝘪𝘯 𝘰𝘱 𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘻𝘰𝘯𝘥𝘦 𝘭𝘦𝘦𝘧𝘰𝘮𝘨𝘦𝘷𝘪𝘯𝘨, 𝘩𝘦𝘵 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘬𝘰𝘮𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘴𝘵𝘳𝘪𝘫𝘥𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘪𝘯𝘧𝘦𝘤𝘵𝘪𝘦𝘻𝘪𝘦𝘬𝘵𝘦𝘯, 𝘨𝘦𝘻𝘰𝘯𝘥 𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘪𝘭𝘪𝘨 𝘰𝘱𝘨𝘳𝘰𝘦𝘪𝘦𝘯, 𝘫𝘦𝘶𝘨𝘥𝘨𝘦𝘻𝘰𝘯𝘥𝘩𝘦𝘪𝘥𝘴𝘻𝘰𝘳𝘨 𝘦𝘯 𝘨𝘰𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘫𝘦 𝘷𝘦𝘭 𝘻𝘪𝘵𝘵𝘦𝘯. 𝘡𝘰𝘥𝘢𝘵 𝘪𝘦𝘥𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘻𝘰 𝘨𝘦𝘻𝘰𝘯𝘥 𝘮𝘰𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘮𝘦𝘦 𝘬𝘢𝘯 𝘥𝘰𝘦𝘯 𝘢𝘢𝘯 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦𝘯𝘭𝘦𝘷𝘪𝘯𝘨, 𝘣𝘪𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘮𝘰𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬𝘩𝘦𝘥𝘦𝘯 𝘥𝘪𝘦 𝘫𝘦 𝘩𝘦𝘣𝘵. 𝘞𝘦 𝘸𝘪𝘭𝘭𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘪𝘦𝘥𝘦𝘳𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘻𝘰𝘯𝘥 𝘨𝘦𝘸𝘰𝘰𝘯 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘯. 𝘋𝘢𝘵 𝘬𝘶𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘢𝘭𝘭𝘦𝘦𝘯 𝘴á𝘮𝘦𝘯!”
Gezamenlijk
Ook GGD GHOR Nederland stelt in hun statement dat de inzet op preventie in Nederland veel groter moet zijn dan tot nu toe is gebeurd, door meer partijen en in meer gezamenlijkheid. Door de gezondheid te beschermen, bevorderen en te bewaken verbeteren de GGD’en de gezondheid van ons allemaal, verkleinen we de gezondheidsverschillen en dragen we bij aan de beheersing van de toenemende zorgvraag.