Meisjesbesnijdenis
Meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking (vgv) is verboden in Nederland, maar komt nog steeds voor in delen van de wereld. De ingreep is een vorm van kindermishandeling met ernstige lichamelijke en geestelijke gezondheidsschade. Vrouwen hebben ook op latere leeftijd nog klachten die te maken hebben met de besnijdenis.
Blijf er niet mee lopen
Ben jij bang dat je tijdens een bezoek aan het buitenland mogelijk slachtoffer wordt van meisjesbesnijdenis? Neem dan contact met ons op. Samen zoeken we naar een oplossing. Heb je te maken gehad met meisjesbesnijdenis en lichamelijke of psychische klachten? Ook dan staan we klaar om jou te helpen.
Wat is vrouwelijke genitale verminking?
Cijfers en feiten
- Bijna 41.000 vrouwen in Nederland zijn besneden.
- Naar schatting lopen 4.200 meisjes het risico om de komende 20 jaar besneden te worden.
- Meisjesbesnijdenis komt voor in 28 Afrikaanse landen, Jemen en Koerdisch Irak.
- Meisjesbesnijdenis heeft geen religieuze achtergrond, maar is een culturele traditie.
- Het wordt niet in de Bijbel of de Koran genoemd. In 2006 hebben vooraanstaande islamitische geleerden een fatwa uitgesproken waarin meisjesbesnijdenis verboden wordt.
Verklaring tegen meisjesbesnijdenis
Ga je op vakantie naar het buitenland? Neem dan de Verklaring tegen meisjesbesnijdenis mee. Je kan deze Verklaring daar aan familie laten zien. Zo weten zij dat in Nederland meisjesbesnijdenis strafbaar is en dat de ouders een gevangenisstraf kunnen krijgen als zij hun dochter laten besnijden.
De verklaring is ook te downloaden in de talen Amhaars, Arabisch, Engels, Frans, Somalisch, Tigrinya en Koerdisch.