Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersBlogBLOG: Wereld Anticonceptiedag: ook voor mannen!

BLOG: Wereld Anticonceptiedag: ook voor mannen!

Anticonceptie, dat is toch iets voor vrouwen?!

Anticonceptie is niet alleen een vrouwenzaak. Je hebt immers samen seks. En dus allebei een keuze én een verantwoordelijkheid. Toch krijgen we vooral vragen van vrouwen. Vandaag, op Wereld Anticonceptiedag, richten we onze aandacht daarom even extra op de mannen.

Niet klaar voor het vaderschap

Op het anticonceptiespreekuur zien we vooral vrouwen, maar onlangs was daar Tom. Niet klaar voor kinderen, maar ook niet alert om een zwangerschap te voorkomen.
Tom is 25 jaar oud en geniet volop van zijn vrijheid. Zijn carrière is belangrijk voor hem, hij wil reizen, nieuwe mensen ontmoeten en zonder zorgen van zijn leven genieten. Voor hem is het duidelijk: hij is nog lang niet klaar voor het vaderschap.

“Zij slikt toch de pil”

Toch gebruikt hij niet altijd een condoom tijdens seks. Want “zij slikt de pil” of “we doen het op het juiste moment.” Maar wat als de pil een keer niet werkt? Of als de timing toch verkeerd blijkt te zijn? Een onbedoelde zwangerschap, moeilijke keuzes voor Tom en zijn partner en een heleboel onverwachte verantwoordelijkheid.

We bespreken met Tom of hij die verantwoordelijkheid niet liever eerder wil nemen. Op het moment dat anticonceptie nog kan. Samen met zijn sekspartner. Want ook voor Tom is er anticonceptie. Voor mannen is dat geen anticonceptiemethode die de verantwoordelijkheid volledig wegneemt (zoals de pil voor vrouwen). Maar een condoom is één van de beste manieren waarop je als man kunt bijdragen. Condooms beschermen niet alleen tegen soa’s, maar zijn ook een extra veiligheidsmaatregel tegen onbedoelde zwangerschappen.

Goede afspraken

Tom realiseert zich dat het misschien tijd is om te heroverwegen hoe hij met seks en anticonceptie omgaat. En er samen goede afspraken over te maken. Niet alleen voor zichzelf, maar ook uit respect voor zijn partners.

Dus ja: anticonceptie is ook een mannenzaak. Want afspraken maken en verantwoordelijkheid nemen doe je samen. En daar vragen we op deze Wereld Anticonceptiedag nog eens extra aandacht voor.

Meer weten?

Wil jij meer weten over het voorkomen van een zwangerschap en welke anticonceptiemiddelen er zijn? Kijk op sense.info of kom langs op het anticonceptiespreekuur.⁠

Deel het artikel
  • Reacties (0)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *