Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersNieuwsGezonde LeefomgevingBrabanders maken zich zorgen over klimaatverandering  

Panelonderzoek Klimaatverandering

Brabanders maken zich zorgen over klimaatverandering  

Het klimaat verandert. Dit heeft ook invloed op de volksgezondheid. Eind juli 2024 hebben de Brabantse GGD’en aan hun gezondheidspanels (totaal 9779 leden) gevraagd of ze zich zorgen maken over klimaatverandering. Ook is aan de panelleden gevraagd of ze zelf maatregelen nemen: om de impact op het milieu te verkleinen en om beter om te gaan met klimaatverandering (klimaatadaptatie). Uit het onderzoek blijkt dat die zorgen er inderdaad zijn onder Brabanders en dat zij maatregelen nemen.

Acht op de tien Brabanders maakt zich zorgen over klimaatverandering 

Bijna 80% van de panelleden gaf aan zich zorgen te maken over de gevolgen van klimaatverandering. De meest genoemde reden tot zorg is dat er vaker extreem weer is. Ongeveer elke Brabander (97%) neemt maatregelen om de eigen impact op het klimaat te verkleinen, zoals het scheiden van afval of het licht uitdoen in kamers waar niemand aanwezig is.

Klimaatadaptatie is in trek 

Van de panelleden neemt 80% maatregelen om beter om te kunnen gaan met klimaatverandering (klimaatadaptatie). De top 5 maatregelen zijn: zonwering aanbrengen, regenwater opvangen in een regenton, maatregelen om het huis beter te kunnen koelen, tegels vervangen door meer groen en de schutting vervangen door een groene erfafscheiding.

Panelleden vinden voldoende verkoeling in de eigen woning  

Een derde van de panelleden ervaart wel eens gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, flauwvallen of een snelle hartslag tijdens aanhoudende hitte. Wel kunnen veruit de meeste panelleden verkoeling vinden binnen of buiten de woning.

Bij hitte zorgen de panelleden er vooral voor dat ze voldoende drinken, rustig aan doen, uit de zon blijven, overdag de ramen dichtdoen en ‘s nachts juist de ramen opendoen.

Een derde smeert geen zonnebrand 

Vrijwel alle panelleden (99%) geven aan zich te beschermen tegen de zon. Dit doen zij voornamelijk door de schaduw op te zoeken, zich in te smeren met zonnebrandcrème, een zonnebril te dragen, de zon te vermijden tussen 12-15 uur of een pet of hoed te dragen.

Een derde van de panelleden smeert geen zonnebrand. Zij geven als belangrijkste redenen daarvoor dat ze weinig in de zon komen, niet snel verbranden, het vaak vergeten of het vervelend vinden om zich in te smeren.

Een op de vijf heeft klachten na zwemmen in natuurlijk water 

Bijna een derde van de panelleden geeft aan wel eens in natuurlijk water te zwemmen. Een vijfde hiervan heeft wel eens lichamelijke klachten gehad na het zwemmen in natuurlijk water. Denk hierbij aan huiduitslag, oorpijn of diarree. Iets meer dan 80% van de panelleden die zwemmen in natuurlijk zwemwater treft hierbij maatregelen. De belangrijkste: het nemen van hygiënemaatregelen na het zwemmen (zoals douchen na afloop), kijken of er in water tekenen zijn van blauwalg en alleen in natuurlijk water zwemmen dat wordt gecontroleerd.

Meer informatie? 

De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in deze infographic.

Meer informatie over bijvoorbeeld gezondheidsklachten door hitte, zwemwater en blauwalg, tips om je huis koel te houden en tips voor in de zon vind je op ggdleefomgeving.nl.

Wil je meer informatie over klimaatadaptatie en wat je zelf kunt doen? Kijk dan eens op de website van milieu centraal.

Het laatste nieuws

Start uitnodigen risicogroepen voor najaarsronde coronaprik

Vanaf 27 augustus ontvangen mensen van 60 jaar en ouder van het RIVM een uitnodiging voor de coronaprik bij de ...