Wereld meisjesdag, laten we in de spreekkamer beginnen!
In de praktijk zien we vaak dat de gedeelde verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld anticonceptiegebruik of condoomgebruik niet altijd zo gevoeld wordt. Jonge mannen zien het als de verantwoordelijkheid van de vrouwen om zich te beschermen voor een eventuele zwangerschap. En als er risico is geweest de consequenties voor de vrouw zijn. Denk hierbij aan het halen van een morning-after pil of abortus. Is dit ook zo?
Wie haalt de morning-after pil?
Laatst sprak ik Tibbe*, jongen van 20 jaar, via de soa sense chat. Hij had leuke seks gehad met een meisje die hij al wat langer kent, maar nooit eerder het bed mee heeft gedeeld. Het gebeurde na een avondje stappen. “We waren allebei een beetje dronken dus we zijn het condoom helemaal vergeten. Ik dacht nou dat zit wel goed want ze is vast aan de pil. Maar shit dit bleek dus niet zo te zijn. Ik ben nu een beetje in paniek”. Tibbe vindt zichzelf nog veel te jong om vader te zijn. Hij heeft op dit moment echt andere prioriteiten. Dit geldt voor het meisje wat hij heeft ontmoet ook, dus een zwangerschap dat past op dit moment niet in hun leven. Tibbe heeft uit eigen initiatief een morning-afterpil gehaald voor het meisje “dat was het minste wat ik kon doen, ik was immers net zo dom om geen condoom te gebruiken en in te vullen dat ze anticonceptie gebruikt”. Tibbe wil weten of hij nog meer kan doen en hoe groot de kans is dat de morning-after pil werkt. Ze hebben er beide veel stress van.
Kiezen voor condoom en pil: dat doe je samen
Dit is een prachtig voorbeeld van gedeelde verantwoordelijkheid. Ja, een vrouw met een baarmoeder kan over het algemeen zwanger raken. En ja, anticonceptie is een manier om dat te voorkomen. Het is echter ook een vrouw haar goed recht om hier een andere keuze in te maken. Belangrijk is wel dat je hierover communiceert met elkaar, zodat je samen een keuze kan maken die past. Mocht het dan toch anders lopen, dat je samen bekijkt hoe je de situatie kan oplossen. Een eventuele zwangerschap is niet enkel de verantwoordelijkheid van de vrouw omdat dit toevallig in haar lijf gebeurt.
Aandacht voor gendergelijkheid
Nog steeds is er wereldwijd een verschil in de rechten tussen jongens en meisjes. Meisjes worden vandaag de dag nog steeds uitgebuit, gediscrimineerd of mishandeld puur omdat ze een meisje zijn. Deze dag vandaag staat in het teken om hier aandacht voor te vragen. Voor de gelijkheid. Nee meisjes en jongens zijn niet hetzelfde, maar ze hebben wel dezelfde rechten. Een vrouwenlichaam zit anders in elkaar als dat van een man. Ze kunnen dan ook bijvoorbeeld andere klachten ervaren. Ook als het op seks aan komt kan een vrouw een hele andere behoefte of beleving hebben.
Aandacht voor de situatie van de ander
Janna*, 24 jaar, komt bij mij op het Sense spreekuur omdat ze al langere tijd pijn heeft tijdens de seks. Ze vindt dit vooral heel vervelend voor haar partner omdat ze zelf nooit echt zin meer heeft in seks. Als ze het doet, doet ze het voor hem. “Ik wil hem niet kwetsen, dus soms zet ik gewoon even mijn tanden op elkaar. Dan heeft hij tenminste zijn behoefte gehad”. Ik vraag Janne wat voor gevoel dit haar geeft. “Het maakt mij boos dat mijn lichaam niet werkt, maar ook verdrietig omdat mijn vriend zo aandringt op seks en ik daardoor steeds het gevoel heb dat ik faal”.
Tijdens het gesprek blijkt dat Janne veel stress ervaart in haar leven. Ze is net haar oma verloren waar ze een enorm goede band mee heeft. Daarnaast heeft ze veel ruzie thuis. Ze heeft eigenlijk vooral even een arm nodig, wat steun, echter voelt ze zich nu voornamelijk ook onder druk gezet door haar partner. “Wat zou je zelf willen dat er verandert aan de situatie?” vraag ik. “Ik wil gewoon graag knuffelen maar dat seks even niet hoeft. Mijn hoofd staat er niet naar”. De vriend van Janne wilde niet mee naar het consult, omdat hij dit haar probleem vindt. Janne heeft pijn, daar heeft hij geen verantwoordelijkheid in.
Genderongelijkheid is een maatschappelijk probleem
Gelijkheid, het begint bij communiceren. Bij meisjes en vrouwen serieus te nemen. Door hun grenzen en behoeften te respecteren. Maar ook door jongens mee te nemen in de mogelijke verschillen die er kunnen zijn en hoe je daar mee omgaat. In de spreekkamer merken we dat jongens heel vaak kennistekort hebben als het bijvoorbeeld aankomt op anticonceptie. Ze worden ook niet betrokken bij de gesprekken. Tijdens seksuele voorlichting mag er naar mijn mening veel meer aandacht zijn voor de verschillen tussen mannen en vrouwen en hoe je deze verschillen overbrugt. Ook thuis aan de keukentafel mag hier meer aandacht voor zijn. Jonge meiden kunnen zo onzeker worden over zichzelf en moeite hebben met grenzen, door de verwachtingen die soms nog te ronde gaan op het gebied van seksualiteit. Zoals de man moeten pleasen of pijn tijdens de seks normaal te vinden. Echter geldt dit ook voor jonge mannen, want als ze niet de juiste informatie tot zich krijgen, hoe moeten ze daar dan een andere keuze in kunnen maken?
De mythe dat vrouwen klaar moeten komen van penetratie bewijst voor mij de mannelijke wijze van zien. Seks is zoveel leuker, beter en fijner als er aandacht is voor beide sekse en verlangens. Als de rol even groot mag zijn. Maak het bespreekbaar met de persoon die tegenover jou zit in de spreekkamer. De klacht mag je serieus nemen, maar door het gesprek aan te gaan met de persoon kan er echter soms een hele andere vraag onder liggen. En hoe mooi zou de wereld zijn als zowel de mannelijke als de vrouwelijke energie in balans mag zijn? Elkaar mag aanvullen? Wereld meisjesdag, laten we in de spreekkamer beginnen!
* Naam van de cliënt in deze blog is aangepast om de privacy van de cliënt te beschermen.
-
Reacties (0)