18-maanden afspraak
Deze afspraak is een flexibel contactmoment op het consultatiebureau of telefonisch als je kind ongeveer 18 maanden oud is. Deze afspraak is gemaakt als je dat als ouder wil of als de jeugdverpleegkundige of jeugdarts dat van belang vindt. De inhoud wordt grotendeels bepaald door de reden van het inplannen van deze afspraak. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen.
Tijdens deze afspraak bespreken we onder andere:
- Hoe het gaat met je kindje en jullie gezin
- Afhankelijk van de reden van dit flexibele contactmoment bespreken we bijvoorbeeld voeding, slapen, groei of ontwikkeling
Ook bespreken en beoordelen we op een aantal punten de ontwikkeling van je baby:
- Stapelt je kind 2 blokjes op elkaar met zowel links als rechts?
- Gaat je kind op onderzoek uit?
- Zegt je kind 3 ‘woordjes’?
- Begrijpt je kind fantasieopdrachtjes, zoals ‘geef de pop maar een hapje’ of ‘leg de beer maar in bed’?
- Loopt je kind los?
Bij het ontwikkelingsonderzoek gaat het er niet alleen om of je kind het kan. Wij willen ook graag zien hoe je kind het doet. Beweegt hij vloeiend of juist houterig? Hoe reageert hij op opdrachten? Hoe is het contact tussen het kind en een volwassene?
Voor filmpjes over het ontwikkelingsonderzoek kan je kijken op de website van TNO.
Wat neem je mee of leg je klaar?
- Omslagdoek of badjas
- Schone luier(s)
- Luierdoekjes
- Als je kind het prettig vindt: een speeltje
Wat zie je op deze leeftijd?
-
Zelf doen
Kinderen willen op deze leeftijd steeds meer zelf doen en de wereld gaan ontdekken. Je kan je kind hierbij helpen door zelfvertrouwen te geven en de kans te geven om dingen zelf te doen.
-
Imiteren
De meeste kinderen gaan de komende maanden steeds opvallender gedrag van mensen om zich heen imiteren: zo willen ze ineens mee stofzuigen of schoonmaken. Dit is goed voor de ontwikkeling van je kind. Hierdoor groeit zijn zelfstandigheid en leert hij dagelijkse dingen kennen.
-
Eerste interesse zindelijkheid
Zindelijkheidstraining lijkt misschien nog ver weg op deze leeftijd. Toch is het goed om hier spelenderwijs al mee te beginnen en je kind kennis te laten maken met het potje of de WC. Ook kun je boekjes voorlezen over potjes en je kind mee laten kijken als jij zelf naar de WC gaat. Voor uitgebreidere informatie lees deze folder.