Vandaag vieren we sekswerk
Een sekswerker als ‘hulpverlener’
Neem nou Achmed*, 45 jaar, hij komt op onze poli omdat hij een soa-waarschuwing kreeg. Achmed schaamt zich om bij onze GGD te zijn. Hij vindt het ook wat lastig om met mij in gesprek te gaan, als vrouw zijnde. Achmed maakt geen oogcontact, maar stemt wel mee in om het consult te starten. Tijdens ons gesprek wordt duidelijk dat Achmed getrouwd is, met een fantastische vrouw, zoals hij zelf zegt. Echter voelt Achmed zich ook aangetrokken tot mannen, een geheim wat hij al lang met zich meedraagt. Achmed ging een aantal jaar geleden naar anonieme parkeerplaatsen, maar dit gaf hem veel stress:“Ik dacht iedere keer dat ik HIV had. Ik was ook geen goede man meer thuis”. Sinds kort kent Achmed een sekswerker waar hij regelmatig naartoe gaat. Achmed voelt zich zo veilig bij hem. ”Ik vertrouw hem gewoon. Hij is discreet, laat zich testen en geeft mij even wat ik nodig heb. Zo kan ik ook vol overgave thuis voor mijn vrouw en kind zorgen”.
Laat je eigen referentiekader het gesprek met je cliënt niet hinderen
Het gesprek roept iets op bij mezelf. Ik ben opgevoed met de waarde dat overspel niet ok is, of ja dat geheimen bewaren voor je geliefde niet ok is. En toch voel ik veel compassie voor Achmed, maar ook voor de sekswerker die hij bezoekt. Het lijkt mij enorm zwaar om zo’n groot geheim te moeten bewaren, omdat het niet bespreekbaar is in zijn familie. Achmed praat met zoveel liefde over zijn gezin, over zijn vrouw, dit voelt oprecht voor mij. Maar die andere behoefte is er ook. En hoe mooi is het dat Achmed iemand heeft gevonden waarbij hij terecht kan. Die hem kan helpen in het bevredigen van zijn behoefte om zo zijn beste versie van zichzelf te zijn voor thuis. Die zorg draagt voor zijn eigen veiligheid en die van Achmed. En nu Achmed ook laat weten dat er een kans bestaat dat hij een soa heeft. Lastig hè, dat dit thema zoveel kan oproepen bij ons als mens. Ik ben mij echter bewust van mijn referentiekader en ik weet ook dat mijn eventuele oordelen geen meerwaarde hebben.
Sekswerk: deskundig en professioneel
Later op het spreekuur ontmoet ik Sylvia*, 58 jaar. Sylvia werkt al jaren als sekswerker, eerst voor een club en nu werkt ze voor een organisatie voor seksuele dienstverlening aan mensen met een handicap en/of ouderen. “Ik vind dit zo’n dankbaar werk. Ieder mens heeft behoefte aan seks of intimiteit, maar niet iedereen heeft hier toegang tot. Ik kan ze dit bieden en de ontlading, vreugde die ik na afloop zie. Onbeschrijfelijk. Dit is echt de juiste stap voor mij geweest!”. Ik vind het prachtig hoe Sylvia met passie over haar vak praat. Net zoals ik dat ook kan als ik over mijn vak praat. En hoe waardevol is het dat ze deze dienst verleent, dat ze met zoveel zorg voor een ander kan zorgen.
In de tijd dat ik opgeleid werd als verpleegkundige weet ik nog goed dat er tijdens mijn dienst een seksuele dienstverlener langs kwam voor een aantal mannen. Ik vond dit heel interessant omdat het nieuw voor mij was. Ik zag ook letterlijk het gedrag veranderen van de mannen die haar hadden gezien. De spanning was uit hun lijf. Ik weet echter ook nog heel goed hoe er over deze vrouw gesproken werd door mijn collega’s in de teamkamer. Dat deze vrouw zelfs niet welkom was in de teamkamer en dat sommige collega’s bewust niet kwamen werken op deze dag. Ze vonden het ordinair, vies en wilde hier niet aan meewerken. Als jonge vrouw was ik hier erg van ontdaan, al begrijp ik nu dat deze reactie zoveel meer zegt over mijn collega’s van toen als over de sekswerker zelf. En ik geloof dat dit niet de enige plek zal zijn waar dit gebeurd. Het maakt de noodzaak van deze dag toch weer even duidelijk.
Het oudste beroep ter wereld? Dat mag gevierd worden!
Sekswerk is niet weg te denken zolang wij mensen bestaan. En het hoeft niet jouw passie of tak van sport te zijn, om er de waarde en schoonheid van in te zien. Vrouwen en mannen die vanuit zorg en veiligheid iets bieden aan een ander wat hun leven kan veranderen, al is het maar voor even. Vandaag vieren we de sekswerkers, maar laten we dat elke dag doen!
* Naam van de cliënten in deze blog zijn aangepast om de privacy van de cliënten te beschermen.
-
Reacties (2)
Geef een reactie
Wederom prachtig geschreven!
Mooi geschreven Inge!