Mpox: informatie voor huisartsen
Personen met klachten passend bij mpox met een seksueel risico of een beroepsmatig risico kunnen rechtstreeks bij de GGD terecht. Personen buiten deze doelgroepen worden met klachten naar de huisarts verwezen, omdat het risico op mpox voor deze personen zeer klein is. Uiteraard is het mogelijk om met ons te overleggen. Ook is het voor u als huisarts mogelijk om zelf diagnostiek in te zetten.
Op 14 augustus 2024 roept de WHO de mpox-uitbraak in de Democratische Republiek Congo (DRC) uit tot een noodsituatie voor internationale volksgezondheid. Er zijn tot op heden (16-8-2024) geen meldingen van besmettingen met de nieuwe mpox-variant in Nederland. Op de website van het RIVM lees je de meest actuele informatie.
Testindicaties GGD:
De GGD test mensen met passende klachten (huidlaesies passend bij mpox of klachten passend bij een proctitis) die:
- contact hebben gehad met (materiaal van) iemand met mpox
- man zijn en seks hebben met mannen
- een mannelijke partner hebben die seks heeft met mannen
- al dan niet anonieme of betaalde -seksuele contacten hadden (bijvoorbeeld op seksfeesten) in de 3 weken voor het ontstaan van klachten
- arts of zorgverlener zijn
Is er een seksueel risico en zijn er klachten? Neem dan contact op met de afdeling seksuele gezondheid via onze intercollegiale overleglijn: 088 368 77 79 op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur. Als een patiënt reeds bekend is met ons centrum seksuele gezondheid kan deze persoon ook zelf contact opnemen via de reguliere contactkanalen.
Wilt u overleggen over een zorgverlener of iemand buiten bovengenoemde doelgroepen valt? Neem dan contact op met de afdeling algemene infectieziektebestrijding via 088 368 6421 op werkdagen van 08.30 – 16.30 uur. Buiten kantoortijden kunt u voor alle doelgroepen overleggen met de dienstdoende arts infectieziektebestrijding op telefoonnummer 0900 3 67 67 67.
Diagnostiek door huisarts
Als iemand niet voldoet aan bovenstaande testindicaties dan test de GGD niet. Het is mogelijk om als huisarts zelf diagnostiek naar mpox in te zetten bij een patiënt met klachten. U kunt dan ook andere verwekkers mee testen, zoals varicella zoster, herpes simplex, molluscum contagiosum, of bijvoorbeeld een kweek afnemen bij een beeld van een bacteriële (super)infectie. Actuele informatie over afname is terug te vinden op de website van de NHG en in de LCI-richtlijn. Het laboratorium van het ETZ voert zelf diagnostiek uit naar mpox. Andere laboratoria kunnen materiaal doorsturen voor diagnostiek. Overleg met uw eigen laboratorium over de mogelijkheden.
Behandeling
Een Nederlandse expertgroep heeft een behandelrichtlijn opgesteld. Deze behandelrichtlijn mpox is beschikbaar via de website van de Nederlandse Internisten Vereniging.
Infectiepreventieadviezen voor testlocaties
Het LCI heeft een richtlijn opgesteld voor infectiepreventiemaatregelen voor testlocaties waar mensen met een verdenking van mpox komen. Huisartsenpraktijken en huisartsenposten raadplegen deze richtlijn via de NHG-richtlijn infectiepreventie in de huisartsenpraktijk.
Vaccineren risicogroep
Sinds 22 juli 2022 is Imvanex® binnen de EU geregistreerd als vaccin voor de preventie van mpox en kan zowel als pre- en postexpositieprofylaxe worden ingezet. Hoogrisico-contacten van patiënten met bewezen mpox krijgen postexpositie-vaccinatie aangeboden. Er is op dit moment geen preventieve vaccinatie voor risicogroepen.
Updates voor huisartsen
Wij informeren huisartsen regelmatig via updates per mail over de actuele stand van zaken. Update gemist? Meldt u zich aan voor de informatiebrief huisartsen.
Meer informatie:
- RIVM: LCI richtlijnen
- RIVM: uitgebreide informatie over het mpox
- RIVM: veelgestelde vragen over mpox
- RIVM: vragen over vaccinatie
- RIVM: mpox information in English