GGD vaccineert preventief tegen monkeypox
Wie gaan we vaccineren?
De selectiecriteria voor wie in aanmerking komt voor het vaccin zijn geformuleerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het RIVM. De GGD gebruikt zijn eigen databestand om uitnodigingen te versturen. Daarnaast nodigde de GGD huisartsen in zijn werkgebied uit om patiënten die zij hiv-PrEP zorg bieden aan te melden voor vaccinatie wanneer hun patiënt dit wil. Zo worden de personen bereikt die de grootste kans op besmetting lopen. Het gaat dan om:
- Iedereen die geregistreerd is bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van de GGD of bij de huisarts als PrEP-gebruiker of die hiervoor op de wachtlijst staat.
- Daarna zijn de personen die leven met hiv en geregistreerd zijn en een grotere kans lopen op monkeypox aan de beurt.
Vaccineren alleen op uitnodiging
Je kunt de pokkenvaccinatie niet zelf aanvragen. In augustus, september, november en december heeft de GGD op basis van de selectiecriteria geformuleerd door het ministerie van VWS en het RIVM uitgenodigd voor vaccinatie. De vaccinatiecampagne is inmiddels succesvol afgerond.
Het vaccin
Het vaccineren gebeurt met Imavex. Dit middel is in Europa geregistreerd voor volwassenen als vaccin tegen pokken. Het vaccineren is een belangrijke maatregel om verspreiding van het apenpokkenvirus te voorkomen. Ook blijft het van belang om alert te zijn op de symptomen van monkeypox en is de naleving van de leefregels belangrijk.
Veiligheid en bescherming
Imvanex is veilig, ook voor mensen met hiv. Het is nog niet goed bekend wanneer het vaccin werkt, en hoe goed en hoe lang mensen na vaccinatie beschermd zijn. Het is mogelijk dat bij sommige mensen toch nog een milde vorm van de ziekte ontstaat en dat zij het virus ondanks vaccinatie toch kunnen doorgeven. Daarom geldt ook na vaccinatie: laat blaasjes onderzoeken bij de huisarts of de GGD. Heb je blaasjes? Heb dan geen intiem contact of seks, ook niet met een condoom.
Meer informatie
- Heb je vragen over monkeypox, het vaccin, de leefregels of iets anders? Je vindt de meest actuele informatie op de website van het RIVM.
- Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Bel naar het landelijke informatienummer 088 767 4020 bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.