Luchtkwaliteit en gezondheid
Adviezen voor beleidsmaatregelen
De GGD’en in Brabant roepen gemeenten op om het belang van het verbeteren van luchtkwaliteit voorop te blijven stellen in (te ontwikkelen) beleid. Bij bouwplannen van gevoelige bestemmingen, zoals woningen, scholen en verzorgingshuizen is het belangrijk om rekening te houden met de afstand tot de vervuilende bron. Ook roept de GGD alle gemeenten op om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord en zo samen te werken aan schone lucht. Want luchtvervuiling stopt niet bij de gemeentegrens. In het Schone Lucht Akkoord werken het Rijk, provincies en gemeenten aan maatregelen en innovaties voor verbetering van de luchtkwaliteit.
Ook jij als inwoner van Brabant kunt verschil maken
Ook inwoners van Noord-Brabant kunnen een steentje bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Laat de open haard of vuurkorf uit en reis meer met de fiets of lopend in plaats van met de auto. De GGD geeft informatie over wat je zelf kunt doen voor een schone lucht op de website www.ggdleefomgeving.nl/lucht. Ook kan iedereen zijn gemeente oproepen om mee te doen met het Schone Lucht Akkoord.
Meer informatie
Het Team GMV deed onderzoek naar luchtwaliteit ten gezondheid in opdracht van de drie directeuren publieke gezondheid van de GGD West-Brabant, de GGD Hart voor Brabant en de GGD Brabant-Zuidoost. Het adviesbureau Lichtverkeer heeft in opdracht van de drie GGD’en blootstellingsberekeningen uitgevoerd. De GGD heeft de blootstelling verder geanalyseerd en de gezondheidseffecten doorgerekend. Er is hierbij gebruik gemaakt van de ‘Rekentool Luchtkwaliteit en Gezondheid’ die recent is vernieuwd door de GGD, Universiteit Utrecht en het RIVM.