Door in de kinderen van nu te investeren, investeren we in de ouders van de toekomst
Door al van jongs af aan open te praten over relaties en seksualiteit wordt het een “gewoon” onderwerp voor kinderen. Het is belangrijk om hier al vroeg mee te starten: in het primaire onderwijs. Uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers blijkt dat jongens en meisjes na lessen relationele en seksuele vorming makkelijker met elkaar omgaan en elkaar eerder aanspreken op ongewenst gedrag. Ook worden er minder incidenten rondom seksualiteit gerapporteerd.
Door dit te vervolgen in het voortgezet onderwijs en MBO leidt dat tot meer zelfbewuste, seksueel gezonde jongeren en uiteindelijk ook tot minder schooluitval en een beter toekomstperspectief. Seksuele vorming draagt o.a. bij aan het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen, seksuele grensoverschrijding en/of soa’s. Én er is aandacht voor andere seksuele oriëntatie of genderidentiteit.
Dankzij relationele en seksuele vorming:
- Durven kinderen en jongeren eerder vragen te stellen over seksualiteit;
- worden kinderen en jongeren weerbaarder en spreken ze elkaar aan op ongewenst gedrag;
- ontwikkelen kinderen en jongeren normen en waarden op dit thema;
- beginnen jongeren later aan seks, vrijen ze het vaker veilig en is er een grotere kans dat hun relaties en seksuele ervaringen prettig zijn.
Aan de slag op school met relationele en seksuele vorming
Veel leerlingen krijgen thuis weinig of geen juiste informatie over seksualiteit omdat ouders het een lastig onderwerp vinden om met hun kind te bespreken. Als een school geen voorlichting geeft, kan het zijn dat leerlingen hun informatie via het internet of via hun vrienden verkrijgen. Die informatie is niet altijd betrouwbaar, leerlingen krijgen makkelijk een verdraaid beeld van seksualiteit. Als school kun je bijdragen aan een gezonde seksuele ontwikkeling, met aandacht voor de positieve kant.
Leerlingen geven zelf aan dat ze graag seksuele voorlichting op school krijgen. Ook het overgrote deel van de ouders wil dat hun kind op school seksuele voorlichting krijgt. Sinds 2012 zijn scholen verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit. Deze thema’s zijn opgenomen in de kerndoelen van het primair, speciaal en voortgezet onderwijs.
Wat kan jouw school doen?
Je kan als school op verschillende manieren bijdragen aan een gezonde seksuele ontwikkeling van de leerlingen:
- Door relationele en seksuele vorming te geven die gaat over meer dan alleen de biologische kant van seks. Seksuele weerbaarheid, het aangeven van wensen en grenzen en aandacht voor seksuele diversiteit zijn hierbij belangrijk.
- Deskundigheidsbevordering van medewerkers zodat zij seksueel grensoverschrijdend gedrag herkennen en hier adequaat op reageren.
Hét perfecte lespakket voor jouw school
Als leerkracht wil je natuurlijk dat seksuele en relationele vorming aansluit bij de kernwaarden van jouw school. Hiermee kunnen wij je op weg helpen! Er zijn verschillende soorten les- en spelmaterialen ontwikkelt voor het onderwijs. Deze zijn gericht op verschillende thema’s in het onderwijs, uiteraard spelen deze in op de verschillende onderwijstypen.
Download onze folder of bekijk hieronder een aantal landelijk erkende en veelgebruikte lespakketten.
Kriebels in je buik
Kriebels in je buik is een online lesmethode voor relationele en seksuele vorming in groep 1 tot en met 8. Met leuke interactieve werkvormen op het digibord. De lessen volgen de seksuele ontwikkeling van kinderen en zijn zelf samen te stellen uit vaste en optionele onderdelen.
Lang Leve de Liefde
Lang Leve de Liefde is een lesmethode over liefde, relaties, veilig vrijen en seksualiteit voor het voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het MBO. Met deze methode ondersteun je leerlingen in een prettige, veilige en gewenste seksuele ontwikkeling.
Boys R Us
Boys R Us is een bordspel bedoeld voor jongens van 10 tot en met 15 jaar. Het spel stimuleert jongens om te praten over relaties en seksualiteit en over het belang van veilige, gewenste en gelijkwaardige seksuele en relationele contacten. Het kan met vier tot tien deelnemers gespeeld worden en is bedoeld voor scholen en jongerenwerk.
Girls’ Choice
Girls’ Choice is een bordspel met als doel om meiden bewust te maken van het belang van veilige, prettige, gewenste en gelijkwaardige seksuele en relationele contacten, door hen op een speelse, ongedwongen en onbeladen manier te laten praten over relaties en seksualiteit.
Online cursus ‘Happy2gether’
Happy2gether is een gratis interventie van 2 lessen over gezonde en ongezonde relaties voor jongeren (vmbo- en mbo-niveau) tussen de 14 en 21 jaar. Het programma richt zich zowel op het voorkomen van slachtoffers als plegers en wordt aangeboden door Rutgers.
Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit
In mei 2022 werden de toekenningen voor de laatste ronde van de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit bekend gemaakt. Heeft jouw school een aanvraag gedaan en is deze niet toegekend? Onze Gezonde School Adviseurs staan ook dan klaar om te ondersteunen! Neem dus altijd contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Ouder betrokkenheid
School kan ouders bij het thema betrekken door informatie te geven. Ouders en school zijn samen verantwoordelijk voor de relationele en seksuele vorming. Veel ouders vinden dit lastig en weten niet hoe ze dit moeten aanpakken. De school kan ouders hierin ondersteunen. Ouders stellen het op prijs als ze van school informatie krijgen zodat ze ook thuis kunnen praten over relaties en seksualiteit. Ook kunt uw school een vertrouwenspersoon aanstellen die bekend is bij alle leerlingen en ouders en u kunt zorgen voor een veilige schoolomgeving.
Deskundigheidsbevordering
Voor veel docenten in lesgeven in relationele en seksuele vorming geen routineklus. Er zijn trainingen om het signaleren en bespreekbaar maken van problemen rondom relaties en seksualiteit meer eigen te maken. Adequaat reageren op seksuele grensoverschrijding, maar ook op gezond seksueel gedrag, is van belang.
Lesgeven in de Liefde
Onderdeel van het lespakket ‘Lang Leve de Liefde’ is het lesgeven in de liefde. Op de website is er een sectie die dient om docenten online te ondersteunen met problemen en situaties waar zij tegenaan kunnen lopen.
Vlaggensysteem
Het Vlaggensysteem stimuleert gezond seksueel gedrag en draagt bij aan het voorkómen en terugdringen van seksueel grensoverschrijdend gedrag onder kinderen en jongeren.
In deze training leren docenten hoe ze seksueel gezond en grensoverschrijdend gedrag kunnen onderscheiden en hoe ze daarop kunnen reageren.
Binnen de GGD zijn een aantal collega’s getraind om een training Vlaggensysteem te verzorgen aan scholen.
Rutgers
Als professional op een positieve manier bijdragen aan seksuele gezondheid? Seksualiteit bespreken? Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven van ieder mens. Rutgers biedt expertise en ondersteuning in de vorm van trainingen, workshops, online cursussen en intervisie.
Naar trainingen en advies van Rutgers